Megapress-inpersaansluiting nu ook voor hogere mediumtemperaturen

Geplaatst op 04 maart 2020 door Redactie

De populaire Megapress-inpersaansluiting van Viega is sinds kort ook in een speciale uitvoering leverbaar: de Megapress S-inpersaansluiting. Deze is voorzien van een FKM afdichtelement voor het snel en schoon installeren van aansluitingen op collectieve stadsverwarmingsinstallaties en voor industriële installaties met mediumtemperaturen tot en met 140 °C. De nieuwe inpersaansluiting is voorzien van een witte punt als markering.

Met de energietransitie op stoom worden stadsverwarmingsinstallaties steeds populairder. Uitbreidingen hierop of aanpassingen hiervan zorgen vaak voor de nodige hoofdbrekens. Dat geldt ook voor industriële installaties voor het transport van media met hoge temperaturen. Om in deze installaties bijvoorbeeld een temperatuurmeter of -voeler te installeren is een groot aantal handelingen nodig. Handelingen die voor onnodig tijdverlies en extra werkzaamheden zorgen. Dat is nu te voorkomen met de nieuwe Megapress S-inpersaansluiting. Deze is speciaal ontwikkeld voor stadsverwarmings- of hoge-temperatuur installaties en is in een oogwenk geïnstalleerd. Dat is te danken aan het FKM-afdichtelement dat bestand is tegen temperaturen tot 140 °C. Door de compacte uitvoering van de Megapress S-inpersaansluiting kunnen bovendien meerdere aftakkingen naast of boven elkaar worden geplaatst.

De nieuwe inpersaansluiting van Viega is gemarkeerd met een witte stip en vermelding ‘FKM’ op de persaansluiting. Verkeerd gebruik van aansluitingen wordt op deze manier voorkomen. De inpersaansluiting is verder voorzien van een ¾ inch-binnendraad terwijl een zelfdichtend verloopstuk voor ½ inch-aansluiting leverbaar is. De Megapress S-inpersaansluiting is vervaardigd van staal met zink/nikkelcoating en verkrijgbaar voor de buisdiameters 1½ inch, 2 inch, 2½ inch, 3 inch en 4 inch.

Snel installeren

Voor het aanbrengen van een Megapress S-inpersaansluiting in bestaande stalen buisleidingen kan worden volstaan met een boormachine, een Viega persmachine en de benodigde gereedschapset.
Met de montagehouder en booras wordt zeer nauwkeurig een gat in de bestaande stalen buisleiding geboord waarna de inpersaansluiting met de persmachine en bijbehorende adapter in de buisleiding wordt geperst. De tijdbesparing die zo kan worden bereikt, kan oplopen tot maar liefst 80%.

Bijkomend voordeel: net als de Megapress-fittingen biedt de nieuwe Megapress S-inpersaansluiting de veiligheid van het SC-Contur - niet-geperste verbindingen zijn daarmee direct zichtbaar bij een dichtheidstest. Na het persen zijn de buisverbindingen duurzaam en gegarandeerd dicht.