Glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen en sensoren op nummer één

Geplaatst op 26 september 2019 door Redactie

Het Delftse PHYSEE met Smartskin, een glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen en sensoren, wint de 14e editie van de KVK Innovatie Top 100. De onafhankelijke jury, onder leiding van innovator Ruud Koornstra, maakt dit vandaag bekend. KVK publiceert jaarlijks deze ranglijst met 100 concrete innovaties in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. De winnaar mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van het land noemen.

De gepatenteerde vinding van PHYSEE bestaat uit zonnecellen in het glas die stroom opwekken en sensoren die het glas slim maken. De zonnecellen zorgen ervoor dat er altijd groene stroom is in de gevel. De sensoren meten omgevingsdata zoals temperatuur, licht en luchtkwaliteit en gebruiken deze informatie om gebouwen energiezuiniger te koelen, verwarmen en verlichten. Gebouwen worden zo 25% energiezuiniger en comfortabeler.

Baanbrekend

Daar waar de glasindustrie eerst niet geïnteresseerd was, beginnen glasproducenten nu steeds meer interesse te tonen. Van een kleine start-up is PHYSEE inmiddels een scale-up met meer dan 30 werknemers uit 10 landen. De eerste internationale opdrachten worden nu binnengehaald. TU Delft is aandeelhouder en partner in dit bedrijf. De jury was unaniem: ‘Het wordt als doorbraaktechnologie voor de wereld gezien. Iedere architect kan het zo toepassen. PHYSEE staat voor een toekomst waarin gebouwen energie positief worden zonder in te leveren op de esthetiek van de gevels. Dat maakt dit bedrijf tot een terechte winnaar.’ BUKU uit Groningen gaat er met de publieksprijs vandoor.

Succesvolle innovaties

Alle innovaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden. De ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb op dit moment. Noord- en Zuid-Holland zijn met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Gelderland met 14 bedrijven. Na de ICT-sector zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sectoren creatieve industrie en de bouw. De bekendmaking van de 14e KVK Innovatie Top 100 heeft plaatsgevonden in het Amsterdome in Amsterdam.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement