Hogere energiebesparing met voorspellend regelen

Geplaatst op 13 september 2019 door Redactie

Op de Vakbeurs Energie in Den Bosch introduceert Kieback&Peter het voorspellend regelsysteem Model Predictive Control (MPC 2.0). Het fabricaat onafhankelijke MPC 2.0 functioneert met wiskundige rekenmodellen en voorspellende algoritmes. Waarbij rekening is gehouden met de traagheid van gebouwen en de technische installaties. Naast real time waarden werkt MPC 2.0 met historische data en externe data, zoals het aantal verwachte bezoekers en klimaatvoorspellingen. Bovendien functioneert het regelsysteem met kunstmatige intelligentie (AI). Want de algoritmes van MPC 2.0 ontwikkelen zich continu door middel van machine learning. Zodat het regelsysteem meer en meer gewend raakt aan het gedrag van de gebruikers, het gebouw en de technische installaties van het gebouw.

Naast voorspellend regelen presenteert Kieback&Peter systeemoplossingen voor energiebesparing en energiemanagement. Het bedrijf laat zien dat met meet- en regeltechniek aanzienlijke energiebesparingen zijn te realiseren. Een goed voorbeeld is de energiebesparende ruimteregeling en:key, die de ruimtetemperatuur automatisch regelt. Daardoor wordt minimaal 15% energie bespaard. Dit geldt eveneens voor de software Climotion® waarmee ventilatiesystemen optimaal geregeld worden en besparingen zijn te realiseren van minstens 35%.

Energiemanagement en gebouwbeheer in één

Een ander voorbeeld is het gebouwbeheersysteem Qanteon, dat een geïntegreerd energiemanagementsysteem heeft. Met Qanteon kunt u op elke locatie m.b.v. van een pc, tablet of smartphone, inzicht krijgen in de prestaties van de technische installaties. Zo is eenvoudig het besparingspotentieel te ontdekken, zijn energiebesparingen direct te realiseren en is het effect te controleren. Bij scholen is de energiebesparing ca. 21%, bij kantoren ca. 33% en bij ziekenhuizen ca. 25%. Daardoor is de terugverdientijd van een energiemanagementsysteem gemiddeld slechts 1 - 2 jaar.

Kieback&Peter: hal 6, stand C008.