Een gezonde, schone en comfortabele werkomgeving

Geplaatst op 05 augustus 2019 door Redactie

Geen tocht, niet te warm maar altijd verse en koele lucht: wie wil dat nou niet? Maar ja, hoe doe je dat in bijvoorbeeld een woning, een school, een kantoor of een fabriekshal. Oxycom levert de apparatuur waarmee men zich het hele jaar prettig voelt, beter presteert en dat tegen een fractie van de energie- en milieukosten van de traditionele airconditioning.

De IntrCooll-units van Oxycom werken op basis van indirect/direct adiabatische koeling. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van de natuurlijke principes van het verdampen van water. Met een toenemende behoefte aan koeling een bijzonder systeem dat inmiddels in de praktijk heeft bewezen dat het niet alleen bijdraagt aan besparing van kosten maar vooral leidt tot minder ziekteverzuim en betere prestaties. Het systeem kan grote hoeveelheden lucht koelen, verwarmen, verversen en filteren. Er wordt geen gebruik gemaakt van HFK koudemiddelen.

Markt

Kor Foekens, commercieel directeur bij Oxycom: "We zijn begonnen in het Midden Oosten maar dankzij het succes doen we ook steeds meer projecten in Nederland en Duitsland. De behoefte aan koeling neemt onomstotelijk toe, daarover is geen discussie. En wij hebben een systeem ontwikkelt dat niet alleen tegemoet komt aan die behoefte maar veel meer doet.

“Er wordt geen gebruik gemaakt van HFK koudemiddelen.”

Uiteraard voldoet het systeem aan de hoogste eisen. We staan relatief aan het begin maar ik ben er van overtuigd dat we over een paar jaar een begrip in de markt zijn."

Geen broodje van de plank

Als we praten over IntrCooll units gaat het altijd over maatwerk. En dat is natuurlijk niet zo vreemd. Immers, de ene fabriekshal is de andere niet. "Het meest lastige is het maken van de juiste berekeningen. Je moet met tal van zaken rekening houden. Hoeveel machines staan er die warmte afgeven? Hoeveel zonlicht komt er binnen? Hoeveel mensen werken er? De afmetingen van het gebouw. Om maar eens wat voorbeelden te noemen. Met andere woorden: het is geen broodje van de plank!"

Deze bijzondere manier van koelen biedt kansen voor de installateur, weet Kor Foekens. "Voor alles een eerste keer en dat geldt hier natuurlijk ook. Wij trainen en helpen de installateur, gaan een keer mee en dan hebben ze het in de vingers. Bovendien kunnen ze natuurlijk altijd op ons terugvallen. Het ontzorgen van de installateur staat voorop."

Succesvol

Oxycom heeft inmiddels in diverse plaatsen succesvol projecten uitgevoerd. We noemen een paar voorbeelden: bij verspaander BMI-Thegon in Baak en BitcoinMining in Duitsland. Daarnaast zijn er momenteel twee grote projecten in uitvoering: bij drukkerij Lijnco in Groningen en een distributiecentrum bij een van de grootste ketens van drogisterijen in Nederland, België en Frankrijk. Bijzonder mag het koelen van een van de grootste ‘Prebake’bakkerijen in Duitsland worden genoemd. Bij Sinnack Backspezialitaten GmbH & Co KG in Bocholt werden in 2016 30 grote IntrCooll Plus-units geïnstalleerd voor het koelen van de verpakkingsafdeling.

“Deze bijzondere manier van koelen biedt kansen voor de installateur.”

Na een negatieve ervaring met een directe verdampingskoeling (te vochtig) werd bewust gekozen voor de indirecte verdampingstechnologie van Oxycom waardoor de temperaturen in de productiehallen en de verpakkingsafdeling sterk werden verlaagd. Kor Foekens: "Kijk, je kunt een mooi en goed verhaal hebben … uiteindelijk draait het om een tevreden klant. Klanten die zelf ervaren dat deze bijzondere manier van koelen voor hen de beste oplossing is. En dat is dan ook gelijk voor ons de beste reclame."

Awards

De IntrCooll is sinds een paar jaar op de markt en steeds meer partijen zien, en ervaren, de grote voordelen van het systeem. Een systeem dat, hoewel relatief kort op de markt, al een aantal Awards in de wacht sleepte, zoals de KNVvK Innovatie Award 2017, Climate Control Award Percoso Efficienza ed Innovazione tijdens MCE in Milaan 2018 en tijdens de laatste editie van de ISH de Design Plus Award 2019.

Nationale Iconen: Oxycom genomineerd

Tien innovatieve technologieën zijn genomineerd als finalisten voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen. Het gaat om Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. Het kabinet maakt in september bekend wie de winnaars zijn. Oxycom Fresh Air uit Raalte behoort tot de tien genomineerden.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement