Eerste bestaande schoolgebouw van aardgas af door toepassing van hoge temperatuur warmtepomp

Geplaatst op 28 februari 2019 door Redactie

De Anne Frank Montessorischool in Doesburg is van het aardgas af door toepassing van een hoge temperatuur warmtepomp. Het schoolgebouw uit 1970 in de Doesburgse wijk Ooi wordt door deze maatregel het eerste bestaande schoolgebouw in Nederland dat zonder gas kan worden verwarmd.

Het Caldameg systeem dat één op één vervanging mogelijk maakt is ontworpen door Global-E-Systems. Een ontwikkelaar en leverancier van energiebesparende producten. Het systeem bestaat uit een CO2-warmtepomp in combinatie met PCM-buffervaten. Vanwege de hoge afgifte temperatuur van de CO2-warmtepomp (max. 85°C) was het niet nodig om de bestaande installatie aan te passen, de radiatoren te vervangen en de gebouwschil te isoleren. Hierdoor is er enorm bespaard op de renovatiekosten.

Bestaande gebouwen van het gas koppelen wordt op deze manier niet alleen makkelijker maar ook aantrekkelijker. Een ander voordeel is dat de CO2-warmtepompen in de winter een beter rendement halen. In tegenstelling tot de traditionele warmtepomp, kan deze warmtepomp beter presteren met zeer koude buitentemperaturen.

De buffervaten worden toegepast om de opgewekte warmte op te slaan. Op deze manier dekt het systeem de piekvraag af zonder een grootverbruiker op het gebied van elektriciteit te worden. Door de toepassing van PCM in de buffervaten wordt de effectieve capaciteit van het opslagsysteem vergroot. Fase-overgangsmaterialen kunnen namelijk meer thermische energie opslaan binnen een bepaald temperatuurtraject dan water. De inhoud wordt in dit geval vergroot naar circa 4500 liter.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement