In het DNA van de klant

Geplaatst op 22 februari 2019 door Redactie

Wasco is een van de meest toonaangevende technische groothandels binnen de installatiebranche in ons land. Met bijna vijf decennia ervaring, expertise en vakmanschap is Wasco een landelijk begrip. Met 36 vestigingen, grote distributiecentra en een webshop. Marktleider als het gaat om service, onderhoud en ondersteuning. Een grote club maar nog steeds met een hecht familiegevoel. Een partner in efficiëntie die er voor zorgt dat de installateur op de eerste plaats bezig is met datgene waar hij goed in is: installeren.

Xander Hagens, commercieel directeur: “Een installateur moet zoveel mogelijk met zijn kerntaken aan de slag. Oftewel zo weinig mogelijk bewegingen maken. De juiste spullen op de juiste tijd, op de juiste plek. Wasco is daarbij veel meer dan de partij die producten en materialen van a naar b schuift. Wij ondersteunen onze klanten in hun bedrijfsprocessen. Of het dan om een grote of kleine klant gaat … dat maakt voor ons geen verschil.

“Je moet weten waar je over praat.”

We zitten in het DNA en de processen van onze klanten.” Dat ondersteunen van de klant wordt door Wasco op diverse manieren ingevuld. We noemen een voorbeeld: zorgen voor deskundige medewerkers op alle vestigingen. Xander Hagens: “Daar staan mensen die het product begrijpen en een installateur niet alleen een product mee kunnen geven, maar hem ook kunnen adviseren. Uiteraard leiden we daar onze mensen voor op en ze worden op gezette tijden bijgeschoold. Los daarvan moet je het sociale aspect niet onderschatten: klanten vinden het plezierig om in, zoals wij het wel eens zeggen, ons clubhuis te komen.”

Kennis

Opleiden, kennis vergroten … het hoort al jaren bij Wasco. Om ook haar klanten deze kennis en kunde mee te geven, is er het WasCollege. Je mag inmiddels spreken van een geaccrediteerd opleidingscentrum met twee geaccrediteerde trainers in dienst. De vakopleidingen van WasCollege worden gegeven in het Wasco Energie Centrum. Twintig jaar geleden zag het Wasco Energie Centrum het levenslicht.

“Dit jaar wordt de 50.000ste cursist verwelkomd.”

Uit de cijfers blijkt dat Wasco een reden heeft om trots op haar Wasco Energie Centrum te zijn: dit jaar wordt de 50.000ste cursist verwelkomd. Ook hier geldt: bijblijven en waar kan vooroplopen. Zo krijgt de installateur bijvoorbeeld steeds vaker te maken met technieken afkomstig uit de koudetechniek (warmtepomp/airco). WasCollege is hierop ingesprongen met de noodzakelijke F-gassen certificering. De F-gassen opleiding blijkt, met nu al meer dan 350 deelnemers, een succes te zijn. “Theorie en praktijk waarmee de installateur meer klanten kan genereren. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat een en ander bijdraagt aan de loyaliteit van de klant. Wat overigens niet wil zeggen dat iemand die een opleiding volgt, ook bij ons koopt of moet kopen. Als dat gebeurt is het prima, maar het hoeft niet. Wij blijven daar onafhankelijk in. Met andere woorden: cursussen zijn niet productgestuurd.”

Xander Hagens benadrukt het belang van kennis en kunde nog maar eens. “Je moet weten waar je over praat. Neem nu een warmtepomp. Sommige installateurs vinden het spannend, zijn afwachtend en dat begrijp ik. Maar toch: een warmtepomp is wat complexer dan een cv-ketel, maar wel prima te doen. Ik zou zeggen: bekwaam je en je zult zien dat het voordelen oplevert, wanneer je als installateur ook op die markt thuis bent.”

Slim

In 2017 opende Wasco een groot distributiecentrum in Apeldoorn. Het kleingoed is in Twello gebleven. Waarmee de klanten nog beter en efficiënter bediend kunnen worden. Sneller en slimmer, bijvoorbeeld door het Smart Packaging met RIFD-technologie. Xander Hagens: “Het voorraadbeheer is hierdoor transparanter en overzichtelijker. Met als groot winstpunt dat de servicemonteur met minder voorraad op pad kan. Installateurs die gebruikmaken van deze nieuwe technologie kunnen middels een scan zien hoe het met de voorraad is. Veel minder onnodig heen en weer rijden. Je bent zo een uurtje kwijt en die tijd had je ook een onderhoudsbeurt of een reparatie kunnen uitvoeren. Opnieuw een voorbeeld waardoor installateurs zich kunnen focussen op hun eigenlijke werk.”

Hard werken en lol maken

Wasco mag, met 450 medewerkers, groot worden genoemd … het is en blijft een echt familiair bedrijf. Xander Hagens, inmiddels ruim drie jaar bij Wasco: “Wat mij betreft een professioneel bedrijf waar het motto is: hard werken maar ook lol maken. We hebben enthousiaste medewerkers met verstand van zaken. Een prima club met veel mensen die hier al jaren werken.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement