Veiligheid en duurzame technieken centraal nieuwe ISSO-publicatie 30

Geplaatst op 20 november 2018 door Redactie

Er is de afgelopen vijftien jaar veel gebeurd op het gebied van leidingwaterinstallaties. Koper is vervangen door kunststof, energieprestaties zijn aangescherpt, warmtepompen en douche-wtw’s hebben de praktijk sterk veranderd. Dat leidde onder meer tot nieuwe voorschriften. Al deze veranderingen zijn verwerkt in de nieuwe ISSO-publicatie 30 voor het ontwerpen, aanleggen, onderhouden en beheren van leidingwaterinstallaties in woningen . Een handzaam en compleet naslagwerk dat alle betrokkenen aan de hand van de nieuwste inzichten door het traject leidt.

Een update van ISSO-publicatie 30 was hard nodig. De laatste versie stamde uit 2003. Sindsdien is er veel veranderd. Materialen en werkwijzen, voorschriften en regels. Veelal onder invloed van de aangescherpte eisen aan energieprestaties. De beperkingen aan het energiegebruik van woningen en de eisen ten aanzien van het aandeel duurzame energie hebben belangrijke gevolgen voor de inzet van warmtapwater.

Duurzame technieken als warmtepompen deden hun intrede in de woning en de beschikbaarheid van warmtapwater is daarmee niet meer zo vanzelfsprekend als bij de cv-ketel. De grootte van het buffervat bepaalt in belangrijke mate het comfort en de energiezuinigheid. Bij een te klein vat zal elektrisch bij verwarmen vaker nodig zijn of komt men vaker onder een koude douche te staan.

“Een goede afstemming van enerzijds de gezinssamenstelling, de warmtapwaterbehoefte en het douchegedrag en anderzijds de dimensionering van de installatie en het voorraadvat, wordt steeds belangrijker. Daarvoor geeft de nieuwe ISSO-Publicatie 30 volop handvatten. We hebben ons hierbij gebaseerd op gebruikscijfers uit het driejaarlijkse onderzoek van VEWIN ‘Watergebruik Thuis 2016’. De herziene publicatie houdt verder rekening met de meest recente eisen aan energieprestatie en het vervallen van de verplichte gasaansluiting in nieuwbouw, waardoor de warmtepomp definitief een plek inneemt,” zegt Irene van Veelen, projectcoördinator bij ISSO en samensteller van de publicatie.

NEN 1006

Uiteraard is ook de nieuwe NEN 1006 voor veilig drinkwater, inclusief de bijbehorende Waterwerkbladen en het aanvullingsblad A1:2018, verwerkt in de nieuwe publicatie. Dit zijn belangrijke informatiebronnen als het gaat om veilige leidingwaterinstallaties in woningen. In de ISSO-publicatie is een aantal zaken aangepast op basis van de richtlijnen in de nieuwe NEN 1006. Ook kreeg het voorkomen van legionellabesmetting een prominentere rol.

Nieuwe inzichten op dat gebied zijn verwerkt in de update van de publicatie, waarbij bijvoorbeeld het voorkomen van hotspots extra aandacht krijgt. Een groot voordeel van de nieuwe ISSO-publicatie 30 is dat er, naast alle NEN-normen, de ISSO Checklist hotspots en Waterwerkbladen, ook andere relevante ISSO-publicaties in zijn verwerkt. Zo zijn ISSO-Publicaties 30.4 voor warmteterugwinning uit douchewater en 30.5 met de titel Legionella-Code woninginstallaties hierin opgenomen. Daarnaast komt ook de systematiek van ISSO/SBR 811 Integraal ontwerpen van legionellaveilige woningen en delen van het Kleintje Water erin terug.

De publicatie is beschikbaar in de ISSO KennisBank .

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement