Megapress S-fittingen voor toepassingen met thermische belasting tot max. 140 °C

Geplaatst op 01 november 2018 door Redactie

Met het buisleidingsysteem Megapress van Viega kunnen dikwandig stalen buizen van bijvoorbeeld verwarmings-, koel- of sprinklerinstallaties koud worden geperst. Recent breidde Viega het programma uit met Megapress S. In de afmetingen 3/8 t/m 2 inch leent deze uitvoering zich voor een snelle en veilige installatie van collectieve stadsverwarmingsinstallaties vanaf het gebouwinvoerpunt.

Megapress S kan ook worden ingezet voor industriële installaties met mediumtemperaturen tot en met 140 °C. De Megapress S-fittingen zijn voorzien van een FKM-afdichtelement en hebben een witte stip op de persaansluiting alsook de markering ‘FKM’ zodat verkeerd gebruik van fittingen wordt voorkomen.

De nieuwe Megapress S-fittingen met FKM-afdichtelement in de afmetingen 3/8 tot en met 2 inch kunnen in installaties met bedrijfstemperaturen tot en met 140 °C en t/m 16 bar worden ingezet. Typerende voorbeelden van dergelijke installaties zijn te vinden in industriële toepassingen met hogere thermische belastingen, maar ook in primaire en secundaire leidingen van collectieve stadsverwarmingsinstallaties. Met name van deze laatste wordt veel verwacht omdat het belang van aardgas als brandstof voor verwarming in Nederland steeds minder wordt.

Tegen die achtergrond heeft Viega de Megapress S-fittingen met FKM-afdichtelement in de maten 3/8 tot en met 2 inch succesvol laten onderzoeken op geschiktheid voor toepassingen in collectieve stadsverwarmingsinstallaties. Ook het FKM-afdichtelement werd nog eens extra onderzocht op veroudering van het materiaal. De Megapress S-fitting is bovendien goedgekeurd door TÜV en VdS.

Met de buisleidingsystemen Megapress en Megapress S van Viega zijn dikwandig stalen buizen aanzienlijk economischer en veiliger te installeren. Dankzij de koude perstechniek zijn buisverbindingen van 3/8 t/m 2 inch tot 60 procent sneller gerealiseerd dan met lassen. Ook de problemen met restwater in de buisleiding behoren bij de koude perstechniek tot het verleden. Daarmee kan op locatie aanzienlijk op kosten worden bespaard. Bovendien is het werken met de perstechniek veiliger: er wordt niet met open vlammen gewerkt en de inzet van een ‘brandwacht’ is niet nodig.

De voordelen van Megapress en Megapress S beperken zich niet alleen tot het feitelijke installatiewerk. Ook de inzet van gespecialiseerd laspersoneel is dankzij de perstechniek niet meer nodig; dikwandig stalen buizen kunnen nu door iedere installateur worden verbonden. In een tijd waarin gekwalificeerd personeel schaars is, biedt dat een aanzienlijk concurrentievoordeel.

De Megapress S-fittingen zijn vervaardigd van RVS 1.0308 en zijn voorzien van een zink-nikkelcoating. De fittingen kunnen in combinatie met stalen buizen in schroefdraad- én vlambuiskwaliteit worden toegepast. De fittingen zijn te verwerken met een grote variëteit aan buizen: naadloze, gelaste, verzinkte, industrieel gelakte, met epoxyhars gecoate en zwart stalen buizen. Voor het persen van de Megapress S-fittingen worden de bekende Megapress persbekken en persringen met zwenkbek toegepast.
Net als andere Viega fittingen zijn ook de Megapress S-fittingen voorzien van SC-Contur. Niet geperste verbindingen vallen daardoor bij het uitvoeren van de dichtheidsproef direct op. Na het persen zijn de fittingen betrouwbaar dicht en direct volledig te belasten.