Hittestress?

Geplaatst op 11 juli 2018 door Redactie

De komende jaren kunnen we een toenemende vraag naar koeling verwachten. Dit komt bijvoorbeeld door klimaatverandering en vergrijzing. Ook hebben gebouwen een betere isolatie en hebben mensen hogere verwachtingen van comfort door gewenning aan gekoelde ruimtes. Dit blijkt uit een verkennende studie van W/E adviseurs.

De rol van koeling

De komende jaren gaan onze gebouwen van het gas af. Wat is nodig en mogelijk om koude mee te nemen in het ontwerp van gebouwen en gebieden en dit bij voorkeur zonder klimaatverandering te verergeren?

Op dit moment lijkt in de markt onvoldoende bekend welke rol koude moet spelen bij een nieuwe warmtevoorziening van gebieden. Bijvoorbeeld bij de keuze tussen warmtepompen of warmtenetten. Ook is nauwelijks bekend welke overwegingen consumenten maken om al dan niet een koelinstallatie aan te schaffen. Daardoor weten we ook niet welke interventies nodig zijn om zo'n aanschaf te ontmoedigen of juist te stimuleren.

Wat ook ontbreekt is een duidelijk onderscheid tussen comfortkoeling en noodzakelijke koeling voor een leefbaar binnenklimaat.

Energievraag en koeling

De uitkomsten van de studie staan nu in een vijftal documenten. De onderzoekers schetsen hierin de mogelijke ontwikkelingen van de vraag naar koeling in woningen en het energiegebruik dat daarmee samenhangt.

Daarbij is eerst gefocust op enkele externe ontwikkelingen die de koudevraag beïnvloeden, en vervolgens op de invloed van het ontwerp van het gebouw zelf en van de gebruikers ervan. In documenten is een kwantitatieve inschatting van energiegebruik en -kosten van koude-opwekking gedaan.

En er is een overzicht van 'flankerend beleid' dat raakt aan koudelevering, zoals de eisen aan temperatuuroverschrijdingen in woningen, rekenmethodiek vanuit EPG/EPG-NV en warmtewet.

De verkennende studie is tot standgekomen in opdracht van TKI Urban Energy en RVO.nl.

Bron: RVO


Reacties

Martin Buijs / B&B Humidification

7 augustus 2018 om 10.56 uur

Denk ook eens aan de combinatie van mechanische koeling en adiabatische koeling. Een groot deel van het jaar kan het binnenklimaat verbeterd worden door een combinatie te maken tussen adiabatisch bevochtigen en het adiabatisch koelen. Door hier slimme keuzes te maken creëren we een zo optimaal mogelijk binnenklimaat met een zo laag mogelijke energieconsumptie.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement