Het belang van energie

Geplaatst op 07 juni 2015 door Redactie

Soms is een stroomstoring, zoals BEGin 2015 plaatsvond in Noord-Holland, nodig om het belang van energie te benadrukken. Het maatschappelijke leven lijkt stil te vallen en de industrie moet voldoende noodstroom voorzieningen hebben. De betrouwbaarheid en de kwaliteit van spanning is uitermate relevant voor de Nederlandse industrie.

Deze boodschap wordt al vele jaren verkondigd door bedrijven in de Industriële Automatisering en op 18 juni 2015 vindt bij FHI in Leusden een EVENT plaats, om de kansen en mogelijkheden met technische automatisering te benadrukken. Tijdens het Energy & Automation EVENT bieden de presentaties zowel informatie over de kwaliteit van het distributienet als energiemanagement in de industrie. Na 19 juni 2015 zijn de presentaties te downloaden op http://www.energyautomation.nl/programma/.

De modellen voor de energiemarkt veranderden in de afgelopen jaren. De groei in de toepassingen van duurzame energiebronnen ging samen met een behoefte aan een Smart Grid. Dit vraagt om een vernieuwde engineering van het distributienet en dat gaat samen met allerlei nieuwe uitdagingen. Zowel op het vlak van de technologie als op het gebied van nieuwe business modellen en nieuwe marktpartijen. Voor zowel de netbeheerder als de gebruikers van energie is kwaliteit van het net van groot belang.

Ongewenste storingen in het net komen tot uiting in een gewijzigd energieverbruik of storingen in machines en installaties. Door goede metingen en een goede analyse van de beschikbare DATA kunnen problemen voorkomen worden. Dit levert een beter proces bij netbeheerders en grootverbruikers op. Dit wordt onder andere aangekaart door een extremere situatie, namelijk in de Marine & Offshore. De eisen aan energienetwerken op schepen en in de offshore zijn uitdagend.

De gebruikers hebben vergelijkbare doelen in energie efficiency, die voldoen aan regelgeving en gemak bieden in het gebruik. Er is echter sprake van een geïsoleerde omgeving, die niet vanzelfsprekend is aangesloten op andere netwerken. Het verzorgen van een maximale beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de systemen is prioriteit. Energiemanagement is het op structurele en economisch verantwoorde wijze uitvoeren van organisatorische, technische en gedragsmaatregelen. Met als doel het verbruik van energie te minimaliseren.

Vanzelfsprekend is efficiency de belangrijkste driver en dus ook minder gebruik van de energiebronnen. isO 50001 is de internationale norm voor energiemanagement systemen. De norm richt zich specifiek op het terugdringen van het energieverbruik van een organisatie. Het biedt uw organisatie dus directe besparingen. De actualiteit vraagt om een bewustere blik op energieverbruik. Dat geldt voor productie, distributie en verbruik van energie. Ook voor de diverse spelers in de bedrijfsketen is actuele informatie relevant. De installateur of system integrator, die zijn opdrachtgevers de kansen in energiebesparing weet duidelijk te maken, biedt daarmee extra toegevoegde waarde.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement