OTIB gaat digitaal op VSK

Geplaatst op 19 december 2017 door Redactie

Handig als je op locatie een hologram van een warmtepomp ziet met daarbij alle technische informatie. Ook handig als je bezig bent met een reparatie en je komt er even niet uit, en hulp op afstand kunt inroepen. De deskundige ziet één-op-één wat jij ziet. Dat scheelt tijd en geld. OTIB, het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf, presenteert op de vakbeurs VSK (van 6 t/m 9 februari in de Jaarbeurs in Utrecht) de mixed reality bril. Jorn Marks van OTIB heeft zich op de Hololens gestort. Hij praat met onverholen enthousiasme.

Wat moet ik me voorstellen?

Het ziet er oneerbiedig gezegd uit als een skibril, maar in feite heb je een computer op je hoofd met dieptesensoren, een rgb-camera en infrarood-projectoren om het blikveld in kaart te brengen. Even voor het idee: je hebt in potentie 64 gigabyte aan informatie op je neus. De bril kan tegelijkertijd dienen als onderdeel van de veiligheidshelm, er is een speciale helm te bestellen om te verbinden aan de bril. Hij is ook door de test gekomen om te dienen als oogbescherming in de industrie in Europa en Noord-Amerika.

Kwaliteit en wat kost ie?

Ik was sceptisch over de kwaliteit van deze Mixed Reality bril. Kan het wel wat er beloofd wordt door Microsoft? Maar ik moet zeggen, hij overtreft de verwachtingen. In feite koop je hardware, in combinatie met software. De bril is een doorontwikkeling van wat er in de game-industrie gebeurt. Kost op dit moment zo'n 5500 euro voor bedrijven en 3300 euro voor appontwikkelaars. Dat is veel geld. Ik verwacht dat de bril op de niet al te lange termijn voor een paar duizend euro te koop zal zijn.

Wie werken erop dit moment mee?

Dat zijn de voorlopers. Wij werken op dit moment samen met technisch dienstverlener Kuijpers. Dit is een early adapter. Als de prijs van de bril is gezakt komt deze ook binnen bereik van het MKB, dat is een groot deel van de doelgroepen van OTIB. Dit is een onomkeerbare ontwikkeling, daarom voor ons interessant om er aandacht aan te besteden.

Wat moet ik me voorstellen?

Neem een toiletopstelling. Daarvan kun je een hologram maken. De installateur ziet met de bril op zijn hoofd precies waar hij de pot moet plaatsen. Geen ingewikkeld gedoe meer het het aftekenen van de boorgaten, want die zijn in de hologram geprojecteerd. Met de bril zie je verhoudingen en afstanden terwijl er nog niets is. Dit is wel een heel basaal voorbeeld. Met de hololens kunnen we hele machines projecteren waar je omheen kunt lopen. Voor de VSK werken we samen met NVKL - onze buren op de de VSK - aan een hologram van een warmtepomp.

Nog andere toepassingen?

Meer dan je kan verzinnen. In de verpakkingsindustrie zie je interessante voorbeelden. Laten wij ook zien. Een monteur is op locatie omdat een verpakkingsstraat niet meer werkt. En deskundige op afstand kijkt door de bril mee. De monteur krijgt instructies hoe hij de stroom eraf moet krijgen. Samen zoeken ze het probleem op. Dit blijkt een blaadje te zijn. Ook is het mogelijk dat je in je bril werktekeningen krijgt te zien.

Hoe komen die hologrammen in die bril?

Die werktekeningen zijn het probleem niet. BIM-mers werken met 3D-tekeningen. De bril zorgt voor een presentatie in de vorm van een hologram. Digitaal bouwen wordt de norm, ook voor onze doelgroep. In eerste instantie zie ik heel veel mogelijkheden voor mensen aan het begin van het installatie-carrière. De hologram neemt hen aan de hand. Daarnaast is hulp op afstand natuurlijk een nieuw fenomeen dat behoorlijk wat geld kan schelen. Het grote voordeel is dat je in alle gevallen je handen vrij hebt, de tijd van 'in de ene hand een handleiding en in de andere hand een schroevendraaier' is voorbij.

Meer informatie is verkrijgbaar hij het OTIB, Jorn Mark, 0348-437376, j.marks@otib.nl