Samenwerking bij WKO-installaties

Geplaatst op 07 september 2017 door Redactie

Vanuit de brancheorganisatie Gebouw Automatisering is zeer recent aandacht gegeven aan Warmte Koude Opslag installaties. In publicaties werd aandacht gevraagd voor de samenwerking tussen meerdere partijen bij een WKO-installatie.

In dergelijke projecten worden meerdere wensen en behoeftes op elkaar afgestemd en dat verloopt niet altijd zoals gepland. Het concrete voorbeeld dat werd aangehaald is de verbouwing op het Amsterdams Science Park. De drie betrokken partijen, de Amsterdam University College, datacenter Nikhef en studentenhuisvestingcorporatie DUWO namen het besluit een gezamenlijke aanbesteding te doen in een eigen installatie.

Het kostte één jaar om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. “De koeling van het datacenter was net vervangen. Nikhef wilde dus eigenlijk liever niets veranderen. AUC had net een eigen WKO-installatie aanbesteed en Stichting DUWO was op dat moment vooral geïnteresseerd in betaalbare huisvesting”, vertelt Joep Brouwers van DOZ Energieregie, penvoerder van de drie opdrachtgevers. Niettemin bleken duurzame ambities en de mogelijkheid tot energie besparing doorslaggevende factoren te zijn, om de handen ineen te slaan.

Uiteindelijk worden de drie complexen op het Amsterdams Science Park met elkaar verbonden door middel van een centraal warmte-koude opslagsysteem in de bodem waarvan het resultaat opzienbarend is: de duurzaam opgewekte energie wordt nu efficiënt gebufferd en over de gebruikers verdeeld. Zo neemt het totale energiegebruik af en kleine eenheden zijn makkelijk aan te koppelen, waardoor de installatie ook meteen toekomstbestendig is geworden.

Zowel voor dit project als in het algemeen geldt dat gebouw automatisering en WKO in het bijzonder niet per definitie is uit te drukken in geld op korte termijn. Een veelbesproken onderwerp dat ook aan de orde kwam tijdens de masterclass op 27 juni 2017, georganiseerd in samenwerking met het Gebruikersplatform Bodemenergie en VGME.

Het programma werd ingeluid met een deskundige presentatie over de techniek van de WKO-installatie door Frank Cogels van L&A Real Estate Solutions. Vervolgens lichtte Jan Mimpen van het Rijksvastgoedbedrijf toe welke stappen ondernomen moeten worden om als kantoor energieneutraal te zijn. Het programma werd afgesloten door Paul Gerats van Sweegers en de Bruijn met een drietal rekenvoorbeelden van kantoorgebouwen die van label C in 2023 naar label A moeten gaan in 2030.

Het werd met name duidelijk dat investeringen in een WKO-installatie en de keuze voor energieneutrale middelen betekent, dat je als vastgoedeigenaar de juiste technische en economische keuzes moet maken om ambities te realiseren. Goede kennisuitwisseling met de juiste partijen in de keten blijft daarin cruciaal.