Meer beleving op de beursvloer tijdens Installatie Vakbeurs

Geplaatst op 31 augustus 2017 door Redactie

Op 12, 13 en 14 september wordt de achttiende editie van de Installatie Vakbeurs Hardenberg gehouden. De beurs is dagelijks open van 13.00 tot 21.00 uur. „We hebben vijf hallen gevuld”, zegt Egberts. „We hebben een continue lijn met exposanten en bezoekers om zo goed mogelijk aan alle wensen tegemoet te komen. Als de bezoeker een goede beurs heeft, dan heeft de exposant dat ook. Op deze manier kunnen we dit samen tot een succes maken.” Aan de Installatie Vakbeurs Hardenberg nemen bijna 300 exposanten deel. Er worden rond de 12.500 bezoekers verwacht.

„We hebben geluisterd naar de wensen van de bezoekers. Gebleken is vooral dat er behoefte is aan kennis en beleving op de beursvloer tijdens de Installatie Vakbeurs”, vertelt Mariska Egberts, Key Accountmanager Elektro & Installatie bij de Evenementenhal Hardenberg. „Dat is naar voren gekomen uit de enquête die we in 2016 naar alle bezoekers van de Installatie Vakbeurs hebben gestuurd.”

Winnersmentaliteit testen voor goed doel

Eén van de belevingen is dat de bezoekers hun winnersmentaliteit kunnen testen op de stand van Dero Uitgevers (de uitgever van Installatie Totaal) in hal 5, door te fietsen voor een goed doel. De stand van Installatie Totaal staat geheel in het teken van de Alpentocht, met twee wielrenfietssimulators.

"We hebben een continue lijn met exposanten en bezoekers om zo goed mogelijk aan alle wensen tegemoet te komen.”

Installateurs worden uitgedaagd om een wedstrijd tegen elkaar te fietsen, tegen een kleine donatie voor de Alpentocht. De route die op het scherm van de fietssimulators wordt getoond, is die van de Rettenbachgletsjer in Sölden. Die route is op 9 september op de gletsjer zelf gefietst door mensen uit de installatiebranche. De bezoekers kunnen deze route nog een keer nafietsen. Iedere deelnemer op de beurs maakt kans op een mooie prijs, die aan het eind van de laatste beursdag bekend wordt gemaakt.

Goede doelen

Installatie Totaal draagt de Alpentocht al jaren een warm hart toe en steunt al vanaf het begin deze stichting. De Alpentocht is een tocht waaraan mensen vanuit de installatiebranche deelnemen die van fietsen, wandelen of hardlopen houden. Dit om geld in te zamelen voor goede doelen als Cliniclowns, de huizen van HomePlan en Fight Cancer. Van 20 tot 24 september wordt de tocht gehouden op de Mont Ventoux in Frankrijk. De installatiebranche kan via donaties bergen verzetten voor de goede doelen.

Alpentochtveiling tijdens Installatie Vakbeurs

Installatie Totaal steunt tevens de nieuwe Alpentochtveiling, die dit jaar voor het eerst wordt gehouden op de Installatie Vakbeurs. Deze veiling wordt door de Alpentocht samen met de Evenementenhal georganiseerd. Hierbij worden producten en diensten van exposanten geveild. Producenten hebben de mogelijkheid om hun producten aan te bieden. De opbrengst gaat in zijn geheel naar de goede doelen Fight Cancer, HomePlan en Cliniclowns. Wie niet wil of kan fietsen of deel kan nemen aan de veiling, maar dit initiatief toch wil steunen, vindt op www.alpentocht.nl/installatietotaal alle informatie om te doneren en zo samen te bouwen aan een betere wereld. De veiling wordt op woensdagavond 13 september om 19 uur gehouden in restaurant 1 door veilingmeester Harold van de Ven van NBArchitecten.

Loopbaancentrum / College Tour

Op dinsdagmiddag 12 september is er in hal 1 van 13.00 tot 17.00 uur weer een College Tour in samenwerking met OTIB (Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf). „De exposanten richten zich op de laatstejaars studenten MBO Installatietechniek”, zegt Egberts.

„De exposanten zijn in de gelegenheid om hun bedrijf te presenteren en zo de studenten enthousiast te maken voor de installatietechniek”, vertelt Egberts. „Er is immers een groot tekort aan technisch personeel in deze branche. We brengen zo vraag en aanbod samen van bedrijven die op zoek zijn naar young professionals en jongeren die op zoek zijn naar een baan. De jongeren vinden hier opleidingen en vacatures en kunnen er hun cv achterlaten.”

Innovatieroute

„Als onderdeel van de samenwerking met Merlijn Media wordt een Innovatieroute opgenomen”, zegt Egberts. „Exposanten zijn uitgenodigd hun innovatie, nieuwe product, dienst of andere spraakmakende vernieuwing toe te sturen. De redactie maakt vervolgens een selectie van de meest spraakmakende innovaties in de editie voorafgaand aan de beurs, als onderdeel van de route langs de stands tijdens de Installatie Vakbeurs.

„De exposanten zijn in de gelegenheid om hun bedrijf te presenteren en zo de studenten enthousiast te maken voor de installatietechniek.”

De innovaties worden daarnaast 4 weken voor de beurs bekendgemaakt via: www.installatienet.nl. De Innovatieroute wordt bij de entree aan alle bezoekers uitgedeeld. Zo zien ze in één oogopslag waar welke innovaties te zien zijn. Deelname aan deze route is gratis.”

Kennisprogramma

„De diverse lezingen, workshops en demonstraties zorgen voor een interessant programma tijdens de Installatie Vakbeurs”, geeft Egberts aan. „We werpen een blik op de toekomst.” Het Kennisprogramma wordt gehouden op donderdagochtend 14 september voorafgaand aan de beursdag. Het wordt verzorgd door OTIB, TNO, UNETO-VNI en Panteia. De inloop is om 9.15 uur en de opening is om 9.45 uur. Van 10.00 tot 11.00 uur is er een korte analyse naar aanleiding van trends in ‘Radar 2025’ van UNETO-VNI. Wat komt er op de sector af en wat betekent dit voor het eigen bedrijf?

„De diverse lezingen, workshops en demonstraties zorgen voor een interessant programma tijdens de Installatie Vakbeurs.”

Aan de hand van diverse thema’s wordt getoond wat er de komende jaren verandert, zoals: Trek naar de stad, CO2 naar nul, Data als grondstof, Mensenwerk, Nieuwe werkwijzen en Branchevervaging. „Het is een korte kennismaking over de volle breedte van de sector, zowel vanuit technisch als maatschappelijk perspectief”, geeft Egberts aan. In het tweede uur, van 11.00 tot 12.00 uur, kan gekozen worden voor één of meerdere thema’s, waarvan de impact van de veranderingen op het eigen bedrijf en de behoefte aan kennis en vaardigheden om voor dit thema in te spelen op de toekomst, samen met andere deelnemers worden besproken. Ook komt aan bod wat OTIB en UNETO-VNI hierin kunnen betekenen. Het kennisprogramma is gericht op managers.” Van 12.00 tot 13.00 uur kunnen de deelnemers netwerken en is er een lunch.

Sanitairplein en Meet- en regeltechniekplein

In hal 2 is het Sanitairplein te vinden. „Op dit plein is er, zoals de naam al aangeeft, extra aandacht voor de sanitaire sector”, aldus Egberts. „De bezoekers zien de voorkant van deze sector. De nieuwste designs van het sanitair zelf, zoals wastafels, douches en toiletten, maar ook de achterkant, alle techniek die erbij komt kijken.” In hal 3 vinden de bezoekers het Meet- en regeltechniekplein. Dit is een plein vol met praktische en slimme oplossingen voor hard- en software van meet- en regelsystemen.