Instructie voor werken met nieuwe warmteverliesberekening

Geplaatst op 31 augustus 2017 door Redactie

Een warmteverliesberekening voor moderne, hedendaagse woningen en gebouwen vraagt wezenlijk andere input dan ongeveer 5 of 10 jaar geleden. De moderne gebouwen zijn inmiddels zo goed geïsoleerd dat ze niet of nauwelijks nog afkoelen. Om die reden heeft ISSO al haar kennisproducten over warmteverlies volledig vernieuwd. Wie wil weten wat de aanpassingen zijn, en hoe je die nieuwe berekeningen in de praktijk toepast, kan de instructie volgen.

Met de huidige bouwpraktijk en de strengere energienormen was een herziening van de Nederlandse kennisproducten onvermijdelijk. De vernieuwde ISSO-publicaties zijn gebaseerd op de nieuw vastgestelde norm NEN-EN12831, Deel 1. Deze maakte de oude normen over warmteverlies niet meer relevant. De veranderingen zijn deze zomer doorgevoerd in drie verschillende ISSO-publicaties.

ISSO-publicatie 51 bevat de berekeningsmethode voor woningen en woongebouwen, ISSO-publicatie 53 is bedoeld voor utiliteitsgebouwen met ruimtes tot maximaal 4 meter hoog en ISSO-publicatie 57 (verschijnt in september) gaat over industriële gebouwen en hoge ruimtes in de utiliteit, zoals entreepartijen, atria, conferentiezalen, enzovoorts. Ook het 'Kleintje Warmteverlies voor woningen' wordt aangepast. Dit compacte naslagwerk is vooral handig voor monteurs en installateurs zodra zij praktische informatie tijdens de uitvoering van hun werk willen opzoeken.

Zelf aan de slag gaan

In oktober en november organiseert ISSO een drietal instructiebijeenkomsten over het maken van een warmteverliesberekening op basis van de nieuwe uitgangspunten. Daarbij komen alle relevante onderwerpen, zoals het bepalen van en werken met de oppervlakten, U-waarden, Rc-waarden en de infiltratiewaarden aan de orde. Deelnemers maken ook zelf een warmteverliesberekening op basis van een gebouwtekening. Verder krijgt iedereen een uitgewerkt voorbeeld mee van een warmteverliesberekening.

Gericht op de utiliteit

Het doel van deze instructie is vooral het onder de knie krijgen van ontwerpberekeningsmethoden voor verwarmingsinstallaties voor utiliteitsbouw en bedrijfsgebouwen. Dat betekent dat de training uitgaat van de vernieuwde ISSO-publicaties 53 ‘Warmteverliesberekening in Utiliteitsgebouwen’ en ISSO-publicatie 57 ‘Warmteverliesberekening voor industriegebouwen’.

Drie data en locaties

Deelname aan deze bijeenkomst kost € 325,- excl. BTW.
De data van de bijeenkomsten zijn:

  • 26 oktober 2017 in Eindhoven
  • 9 november 2017 in Drachten
  • 30 november 2017 in Bunnik

De instructie start om 15.00 uur en eindigt om 19.30 uur (incl. warm/koud buffet). Docent is ir. A.M. (Harry) van Weele. Voor meer informatie of aanmelding kunnen geïnteresseerden terecht op de website van ISSO.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement