Woontoren ZuidEsch: een perfecte thuis voor zorgbehoevenden en natuurlijke ventilatie

Geplaatst op 08 augustus 2017 door Redactie

Zorginstellingen zijn er in tal van variaties. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: het waarborgen van een zo optimaal mogelijke welzijnstoestand van de bewoners en het verzorgend personeel. Geen eenvoudige missie, maar toch werd er bij Zuidesch in het centrum van Emmen een gestroomlijnd resultaat neergezet door zorg op maat, gezondheid én comfort als kernbegrippen in het ontwerp te voorzien.

Wat gebeurt er als er drie topspelers hun krachten bundelen? Inderdaad, kwaliteit van de bovenste plank. Zo zette Duco als specialist in natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen, woningcorporatie Domesta en COarchitecten twee jaar lang een unieke samenwerking op poten voor de realisatie van een 24 meter hoge woontoren met 34 appartementen.

ZuidEsch - zo heet het nieuwe gebouw dat gelegen is in een groene, parkachtige omgeving nabij de bekende Wildlands Adventure Zoo - is hoofdzakelijk bedoeld voor senioren of mensen met een actieve, persoonlijke zorgvraag. Die voelen er zich op vandaag meer dan thuis. Een van de hoofdredenen is het gezonde binnenklimaat en het hoge wooncomfort dat dankzij de toegepaste natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen van Duco tot stand kwam.

DUCO at CARE

“De zorg is op veel vlakken tegelijk in beweging”, opent Hendrik Dejonghe, die als marketingmanager namens Duco het verhaal brengt. “Nieuw overheidsbeleid brengt grote verschuivingen teweeg in de ouderenzorg en stimuleert ouderen om langer zelfstandig te blijven wonen. Hierbij is er een groeiende aandacht waar te nemen voor 'gezondmakende' technieken en als fabrikant dienen we hier dan ook met onze systemen op in te spelen.”

“Vandaag de dag kampen zorginstellingen echter nog al te vaak met een slecht binnenklimaat.”

Vandaag de dag kampen zorginstellingen echter nog al te vaak met een slecht binnenklimaat. Onvoldoende toevoer van verse lucht en extreme temperaturen liggen veelal aan de basis van dit probleem. Daarnaast laat de fysieke toestand van bewoners het doorgaans niet toe om het binnenklimaat zelf te regelen. Meer nog: aangezien we zo’n tachtig procent van ons leven binnen doorbrengen, een percentage dat bij ouderen vaak nog hoger uitvalt, is een gezond binnenklimaat van cruciaal belang. Met het oog op het ontzorgen van zowel de bewoners als het verzorgend personeel werd het ‘DUCO at CARE’ concept ontwikkeld. 

Volautomatisch ventilatiesysteem

“De grote kracht en veelzijdigheid van dit concept kwamen prima tot uiting in het opgeleverde project ZuidEsch”, aldus Dejonghe. “In samenspraak met de diverse betrokken partijen hebben we het complete gebouw voorzien van een slimme mix van Vraaggestuurde Natuurlijke Ventilatie - op basis van CO2- en vochtsturing - én doekzonwering.

Concreet zorgt het DucoTronic System ervoor dat eenieder op elk moment van de dag kan genieten van een gezonde, comfortabele en energiezuinige leefomgeving. Dit volautomatische systeem maakt immers gebruik van de TronicTwin 120 AK, een elektronisch gestuurd ventilatierooster met geïntegreerde zonwering in één, dat enkel ventileert waar en wanneer nodig, en in de juiste hoeveelheid. Maar liefst 212 van deze roosters hebben we in ZuidEsch geïntegreerd, waarvan 140 met zonwering. De zonwering is verbonden met een zon-/windautomaat die de textieldoeken laat zakken als de zon doorbreekt en automatisch optrekt bij een toenemende windkracht.”

“In samenspraak met de diverse betrokken partijen hebben we het complete gebouw voorzien van een slimme mix van Vraaggestuurde Natuurlijke Ventilatie - op basis van CO2- en vochtsturing - én doekzonwering.”

Dit roostertype levert kortom heel wat voordelen op. Niet enkel staat het ‘natuurlijke’ aspect synoniem voor een gezonde woning. Ook is er te allen tijde een optimaal evenwicht tussen voldoende daglicht en een efficiënte afscherming van de zonnestralen. En daar stopt het niet bij. Zo biedt het extra akoestische dempingsmateriaal de bewoner een zorgeloze nachtrust en kan hij tevens bij het openmaken van zijn energiefactuur op de beide oren slapen. Dit komt door de automatische sturing van het rooster, wat resulteert in een optimale energiebesparing.

Om ophoping van vervuilde en vochtige lucht te vermijden, voorzag Duco elk appartement van een mechanische ventilatiebox van het type DucoBox Focus, die instaat voor een efficiënte, zonale luchtafvoer.

Tevreden

Vele zorginstellingen mogen vandaag de dag dan wel worden opgeleverd met hightech ventilatiesystemen. Dit blijkt lang geen garantie voor een fris en gezond gebouw. Al binnen enkele maanden tot een jaar vallen vele installaties door de mand. Prestaties blijken niet overeen te komen met wat aanvankelijk is beloofd, met ontevreden gebruikers en een ongezond binnenklimaat tot gevolg.

“Aanvankelijk had ook ZuidEsch af te rekenen met wat kinderziektes door een te hoge concentratie bouwvocht”, stelt Duco’s marketingmanager. “Maar dankzij de goede werking van het ventilatiesysteem bleek het vochtpercentage al na enkele weken te zijn gezakt van negentig naar ruim onder de beoogde zestig procent, tot volle tevredenheid van de bewoners.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement