Een luchtgordijn mag naast praktisch óók mooi zijn

Geplaatst op 11 november 2015 door Redactie

„Een luchtgordijn moet zijn taak goed doen, en moet daarom perfect afgestemd worden op de toepassing. Maar dat betekent niet dat er genoegen genomen moet worden met vierkante bakken boven de deur”, zegt Ruud Steffen van Airtecnics Luchtgordijnen Nederland (ALN). „Onze design luchtgordijnen zijn aan te passen aan elk interieur. Ze zijn door hun vormgeving zelfs een toevoeging aan het interieur, zonder dat afbreuk gedaan wordt aan de werking. Naast praktisch mag een luchtgordijn namelijk uiteraard óók gewoon gezien worden.”

„De Rund- en Zen-luchtgordijnen verkopen we steeds vaker om het interieur van de winkels mooier te maken”, zegt Steffen. „Ook kan gekozen worden voor een mooi luchtgordijn dat in het plafond geïntegreerd kan worden. Op het Zen-luchtgordijn kan het logo van de winkel geplaatst worden. Er is ook een uitvoering met klokjes. De ondernemers kunnen hun eigen look aan het luchtgordijn geven. Zo heeft hun winkel met Zen meer uitstraling.” Airtecnics heeft standaard luchtgordijnen van 1 / 1,5 / 2 en 2,5 meter op voorraad. De design luchtgordijnen worden voor afnemers in diverse landen op maat gemaakt, zoals de staande luchtgordijnen van Zen en van Rund. De Rund-luchtgordijnen kunnen ook hangend geleverd worden. De luchtgordijnen hebben een goede isolatie en zijn daardoor heel stil. Ze hebben een triple A-score vanwege energiezuinigheid, kwaliteit en design.

Projecten

ALN heeft al bij diverse projecten design luchtgordijnen hangen, zoals bij winkelcentrum Barones in Breda. „We zijn in dit winkelcentrum zes Zen luchtgordijnen aan het monteren”, zegt Hans Houte van Van Dijnsen Installatiewerken uit Breda. „Het gaat om roestvast stalen, geborstelde luchtgordijnen, zoals de architect die bedoeld heeft.” Verder installeerde Aaftink Verwarming uit Abcoude bij Christian Dior aan de P.C. Hooftstraat. „Dit is een bijzonder design luchtgordijn dat door Airtecnics speciaal voor deze toepassing ontwikkeld is”, vertelt Steffen. Ook hangen de ALN luchtgordijnen bij Size in de Kalverstraat en Marjo Parfumerie aan de Zeedijk en in de Damstraat in Amsterdam. „Bij Marjo Parfumerie is een warmtegordijn geïnstalleerd op basis van een cv”, aldus Steffen. „Verder gebruiken bij Zara, Mango, DA en JD Sports onze luchtgordijnen. In het buitenland hangen onze luchtgordijnen onder andere in België bij de Colruyt supermarkten.”

Energiezuinig

De design luchtgordijnen zijn in alle soorten, maten, RAL-kleuren en bekleding te leveren, van roestvast staal, kunststof, hout tot lederen bekleding. De luchtgordijnen kunnen compleet aangepast worden aan de plek waar ze komen te hangen. „Het luchtgordijn wordt met standaard motor geleverd, maar is ook te leveren met EC-motoren”, laat Steffen weten. „Dat geeft een flinke energiebesparing. In anderhalf jaar tijd is een installatie met EC-motoren terugverdiend.” De luchtgordijnen met een EC-motor hebben een laag energieverbruik. De EC-technologie combineert AC- en DC-spanningen. De motor draait op gelijkspanning maar met een normale netspanning. Een EC-motor heeft geen weerstand, de verliezen worden hierdoor verminderd en de efficiency verhoogd. De nieuwe EC Airtecnics luchtgordijnen zijn tot 67 procent zuiniger dan de AC-ventilatoren.

Zen is gewild bij architecten

„Het Zen type luchtgordijn is gewild bij interieurbureaus en architecten”, aldus Steffen. „Dit is een luchtgordijn in een ander jasje. Het minimalistische ontwerp is in elk interieur te integreren. Standaard luchtgordijnen zijn vierkant. De Zen is wat platter, in de Zen architectonische stijl. Het Zen-luchtgordijn is een zelfdragende constructie. Dit luchtgordijn is leverbaar in roestvast staal, geborsteld of niet geborsteld, kunststof of hout. Het gaat niet alleen om de werking van een luchtgordijn, het gaat ook om de beleving van het interieur. Beleving is gewild bij de klanten.” De Rotowind is geschikt voor ronde deuren zoals carrouseldeuren van hotels of bedrijven.

Luchtgordijnen voor koelcellen

ALN fabriceert en levert ook technische luchtgordijnen voor koelcellen. „Vroeger zag je dat er vaak gewerkt werd met flappen om temperatuurzones te scheiden, maar daar bestaat het risico dat er veel bacteriën op zitten”, vertelt Steffen. „We hebben de Kool-luchtgordijnen voor koelcellen en vleeswarenbedrijven in het assortiment. De verschillende temperatuurzones worden door lucht gescheiden. Dat is veel hygiënischer. We leveren uiteraard ook luchtgordijnen voor het scheiden van warme ruimtes met een minder warmte ruimte, zoals bij een bakkerij. Verder hebben we luchtgordijnen voor docking stations. Van groot tot klein en voor elke toepassing hebben wij een passend luchtgordijn, ook voor elke deur bij scholen, warenhuizen en winkels.”

Warmtepompluchtgordijnen

„Als er geen gasaansluiting in de winkel is en de eigenaar wil toch een luchtgordijn, dan kan hij kiezen voor een warmtepompluchtgordijn”, laat Steffen weten. „Een warmtepomp is heel efficiënt omdat het alleen warmte overdraagt. Het circuit bestaat uit een compressor, condensor, expansieventiel en een verdamper. Onze nieuwe warmtepompluchtgordijnen zijn zeer energie-efficiënt en geven aanzienlijke vermindering van de stookkosten en de CO2-uitstoot. Dit kan oplopen tot 70 procent. Door de grote energiebesparing hebben deze luchtgordijnen een korte terugverdientijd. Ze zijn milieuvriendelijk omdat ze gebruik maken van lage hoeveelheden energie. De warmtepompluchtgordijnen zijn er voor alleen verwarmen en voor verwarmen en koelen. We gebruiken warmtepomp luchtgordijnen in samenwerking met Toshiba, Mitsubishi en Hitachi.”

ALN

Airtecnics Luchtgordijnen Nederland is officieel importeur van Airtecnics luchtgordijnen. Het Spaanse bedrijf Airtecnics exporteert naar meer dan 35 landen wereldwijd. In ieder land zitten importeurs. De luchtgordijnen worden voornamelijk aan installateurs verkocht. De nieuwe generatie luchtgordijnen van Airtecnics bieden een goed comfort in winkels of gebouwen. Airtecnics luchtgordijnen creëren een luchtscherm boven de drempel dat de binnen en buitencondities van elkaar gescheiden houdt. Dit bespaart tot 80 procent op de energiekosten voor koelen en verwarmen. Airtecnics heeft in de loop van de jaren al veel luchtgordijnen geproduceerd voor diverse landen.