100% gasloos wonen met de DucoBox Eco

Geplaatst op 18 september 2019 door Redactie

De familie Lankhorst huist in een 100% gasloze woning. Een blik achter de schermen van deze duurzame woning met een slimme ventilatiewarmtepomp.

In steeds meer nieuwe woonwijken wordt geen aardgasnet of warmtenet aangelegd. Huizen worden zelfvoorzienend en dan is er alleen nog, inderdaad, elektriciteit. De huizen zijn All-Electric: koken doe je elektrisch en verwarmen gebeurt met een warmtepomp. Mits de elektriciteit groen is opgewekt, is All-Electric een duurzaam alternatief voor aardgas. Geen CO2 uitstoten doet het klimaat immers meer dan goed.

De energievraag verandert

"In nieuwbouwwoningen is de vraag naar aardgas beperkt, ook in onze woning", vertelt bewoner Rob Lankhorst. "Doorgedreven isolatie doet de warmtevraag binnenshuis zienderogen dalen. In onze keuken kozen we voor inductie om elektrisch te koken. Terwijl de vraag naar aardgas dus sterk afneemt, neemt onze vraag naar elektriciteit voor huishoudelijke toepassingen toe. Voor het opwekken van groene stroom kozen we heel bewust voor pv-panelen. Deze panelen vormen samen met de ventilatiewarmtepomp DucoBox Eco een win-win situatie."

Natuurlijke ventilatie met wtw

"De DucoBox Eco biedt een uitstekende ecologische oplossing door ventilatie en warmteproductie te combineren", vertelt Richard Geraerts, Verkoopleider bij Duco. "Het concept is gebaseerd op basis van natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Het zelfregelend toevoerrooster DucoLine voorziet elke ruimte van verse lucht. De ventilatiewarmtepomp voert vervuilde lucht af, wint de warmte uit de retourlucht terug – door middel van de warmtewisselaar – en waardeert deze op tot maximaal 50 °C. Vervolgens geeft het de warmte opnieuw af aan het verwarmingssysteem of aan het tapwater, met een gegarandeerd thermisch vermogen van 2,5 kW."

100% All-Electric

"We mikken met ons All-Electric pakket richting een totaaloplossing", verduidelijkt Geraerts. "Hierbij is onze ventilatiewarmtepomp DucoBox Eco gekoppeld aan een technisch buffervat van 300 liter. Het vat bevat twee elektrische weerstanden die wisselend van elkaar geschakeld kunnen worden. De sturingsmodule schakelt de elektrische elementen in vanaf het moment de ventilatiewarmtepomp – met binnen- en buitenlucht – het vat niet langer op temperatuur kan houden."

Ventileren volgens behoefte

"Installateurs in de branche die vooruit kijken, weten dat er een nieuwe norm aankomt: BENG", gaat Geraerts verder. "Veel mensen denken dat het een moeilijk te halen norm is, maar dat is het eigenlijk niet. Het begint met luchtdicht bouwen. En dan ventileren met warmteterugwinning. Dat gebeurt op basis van slimme vraagsturing die voor een energiebesparing van 40% zorgt. Onze DucoBox Eco is onderscheidend door de geïntegreerde 2-zonesturing. Door de dag- en nachtzone via een ingebouwde klep afzonderlijk aan te sturen, wordt een maximale energiezuinigheid (A++) en minimaal geluidsvermogen bereikt. Door metingen op basis van CO2 en vocht wordt bepaald of er meer of minder ventilatie nodig is".

Geraerts: "De aankoop wordt niet alleen interessant gemaakt door de €1.600 ISDE-subsidie. Het leidt ook tot een mooie besparing op onze energiefactuur, waardoor de investering zich na een tijdje vanzelf terugbetaald."
"Bovendien is het niet alleen voordelig voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu", aldus een tevreden Lankhorst.


Reacties

Andre Rooks

19 september 2019 om 20.06 uur

Vraag uit belangstelling hoeveel kWh wordt er nog van het net betrokken en hoeveel leidingwater zelf zitten we met 4 personen op 200 m3 leidingwater en 5000 kWh geen aardgas en nog geen pv reeds gedurende 10 jaar nu is PV aan de beurt

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement