100.000 strekkende meter vloerverwarming

Geplaatst op 04 oktober 2023 door Redactie

Duurzame woningen en appartementen met elk een eigen warmtepomp

Bij het nieuwbouwproject in Gouda aan de Kattensingel zijn 35 woningen en 24 appartementen gebouwd. Dit zijn duurzame woningen voorzien van een warmtepomp en vloerverwarming. Alle installatiewerkzaamheden werden gedaan door Kruit Installatiebedrijf en de vloerverwarming is verzorgd door HSI Installaties. „Bij dit project is een aanzienlijke hoeveelheid vloerverwarming gebruikt”, zegt Rick Oomen, mede-eigenaar van HSI Installaties. „Bij de woningen en de appartementen samen gaat het om 100.000 strekkende meter vloerverwarming. De vloerverwarming verzorgen we in opdracht van Kruit Installaties.”

De woningen hebben vloerverwarming op de begane grond, eerste en tweede verdieping. „De gehele woning is dus voorzien van vloerverwarming. Dat heeft te maken met de warmtepomp die lage temperatuur levert voor de vloerverwarming”, legt Duncan de Vries, projectleider bij Kruit Installatiebedrijf, uit.

Koelstop

De appartementen en de woningen zijn allemaal voorzien van een eigen lucht/water warmtepomp van Mitsubishi. De Ecodan Cylinder-unit van 4 kW lucht/water warmtepomp is alleen voor het verwarmen van het appartement. De Ecodan heeft een boilervat van 200 liter en een back-up heater van 2 kW. De woningen hebben een Ecodan Cylinder-unit van 6 kW lucht/water warmtepomp die zowel kan verwarmen als koelen. Deze heeft een boilervat van 300 liter en een back-up heater van 2kW. „De aan- en afvoer van het water is 35 / 30 ⁰C voor verwarmen en 18 / 21 ⁰C bij koelen”, laat Oomen weten.

„Er is een koelstop geplaatst voor het blokkeren van de koelfunctie in de badkamer. De reden hiervan is omdat er anders bij het koelen naar een lage temperatuur door de warmtepomp condens kan ontstaan.”

„Bij de badkamers van de woningen is er geen thermostaat. Er is een koelstop geplaatst voor het blokkeren van de koelfunctie in de badkamer. De reden hiervan is omdat er anders bij het koelen naar een lage temperatuur door de warmtepomp condens kan ontstaan.” De koelstop wordt geplaatst in de aanvoerleiding van de vloerverwarmingsgroep en sluit die groep af wanneer de temperatuur van 18 graden is bereikt.

Snel leveren

„We hadden de cilinder-units al op de zaak staan, zodat we ze snel konden leveren”, zegt De Vries. „We hebben dit vooruit gepland. Na de bouwvak hadden we de bouw zover dat ze blok voor blok naar binnen geleverd konden worden. Bij de woningen is het binnendeel op de tweede verdieping geplaatst en de buitenunit op het dak. De binnenunits zijn geplaatst nadat de vloer gestort werd. Zij werden door het dakluik op de tweede verdieping naar binnen gehesen. Bij de appartementen staan de buitenunits op het dak.” De woningen hebben een zandcementdeklaag en in de appartementen ligt een anhydriet gietvloer met akoestische tackerplaten.

Samenwerken

„Het samenwerken tussen onze bedrijven gaat goed samen”, laten Oomen en De Vries weten. „We werken bij meerdere projecten samen en we zijn een goede combinatie. We bouwen samen een band op en weten wat we aan elkaar hebben.” „We werken vaker samen”, zegt Oomen. „Wij maken de aanvraag en de prijs. Bij akkoord verzamelen we de bouwkundige tekeningen van Kruit en aan de hand daarvan maken we een legplan.

„De keuze voor de Ecodan-units is gemaakt door de opdrachtgever. Wij geven sturing en waar we kunnen werken we graag mee, maar uiteindelijk is het de opdrachtgever die de keus maakt.”

Kruit verzorgt bij dit project ook al het loodgieterswerk inclusief de voedingsleiding voor de verdeler. HSI installeert de vloerverwarming, de verdelers en de naregeling. „De keuze voor de Ecodan-units is gemaakt door de opdrachtgever”, zegt De Vries. „Wij geven sturing en waar we kunnen werken we graag mee, maar uiteindelijk is het de opdrachtgever die de keus maakt.”

Net anders als anderen

HSI installaties is sinds 2019 gespecialiseerd in vloerverwarming. „Ons team bestaat uit 13 enthousiaste medewerkers”, laat Oomen weten. „Ze streven er iedere dag naar om alle voorkomende werkzaamheden perfect uit te voeren. Alles wordt in eigen beheer gedaan, vanaf het ontwerp, het legplan, ruimteregelingsschema’s, de productie, het transport tot en met het monteren, inbedrijfstellen, vullen en spoelen en de plaatsing en aansluiting van afleversets en voedingen.

„We willen ons onderscheiden. Daarom werken we net iets anders dan anderen.”

Vullen en spoelen is een extra dienst die we verzorgen. Bij het vullen van de vloerverwarming blijft er soms lucht hangen in de bochten. Wij spoelen net zolang tot de hele vloerverwarming luchtvrij is. We verzorgen kortom het complete plaatje. We willen ons onderscheiden. Daarom werken we net iets anders dan anderen. We doen misschien 5 tot 8 groepen minder op een dag, maar we werken heel nauwkeurig. We vinden kwaliteit heel belangrijk. Bij ons krijgen kleine projecten van bijvoorbeeld 2 m2 net zoveel aandacht als projecten van zo’n 10.000 m2. Ze zijn allemaal even belangrijk voor ons. We trekken het project naar ons toe. We ontzorgen de opdrachtgever. De installateur kan zijn aandacht houden bij de overige installaties.”

Kruit Installaties

Installatiebedrijf Kruit is in 1962 opgericht en was gevestigd in Gouda. Destijds werkten er 25 mensen. Het bedrijf hield zich bezig met loodgieterswerk en verwarmingsinstallaties bij bouwprojecten. In 2010 verhuisde Kruit naar de huidige locatie in Moordrecht. Het bedrijf heeft nu 85 medewerkers. Net zoals HSI staat Kruit ook voor vakwerk en het nakomen van afspraken. Kruit heeft een breed portfolio. Het bedrijf werkt voor plaatselijke en landelijk opererende opdrachtgevers voor het aanleggen van sanitair installatiewerk, verwarmingsinstallaties, duurzame energie-installaties, koelinstallaties en mechanische ventilatie-installaties.

HSI-familie

„We zijn gewend om grote projecten te doen voor de woningbouw tot zo’n 300 appartementen. Bovendien doen we veel scholen, vriescellen, koelcellen, zorginstellingen en bedrijfspanden”, vertelt Oomen. „Per jaar maken we vloerverwarming in 400 tot 600 prefabwoningen. Ook onze onderaannemers werken op onze manier. Zij maken eveneens deel uit van de HSI-familie.”

Verhuizing

HSI Installaties groeit maar door. Het bedrijf werkt door heel Nederland. De vraag naar vloerverwarming stijgt en daarom is het bedrijf verhuisd van Houten naar een groter pand aan Overvliet in Utrecht om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. „We zijn begonnen met z’n drieën en inmiddels werken we met een team van 13 medewerkers. Met de onderaannemers erbij zijn we met 23 mensen.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement