'Dit is het mooiste staaltje noaberschap’

Geplaatst op 14 oktober 2021 door Redactie

„We waren op zoek naar een manier om in deze tijd gestalte te kunnen geven aan het vieren van ons 50-jarig bestaan in 2020”, vertelt René van Driel, accountmanager WTH. „Het is nu een rare tijd en we vonden een jubileumfeest niet gepast. Toen werd inloophuis de Nije Hoeve, een centrum voor begeleiding en ondersteuning voor mensen met kanker en hun naasten, aangedragen. Dit vonden we zo’n mooi initiatief. Hier wilden we graag aan meewerken om dit te sponsoren. Iedereen krijgt in zijn omgeving te maken met kanker. Het is heel hard nodig om dit met lotgenoten te kunnen delen. Dit project moest gewoon nu gerealiseerd worden.”

Debby Nijenhuis, directeur/bestuurder van de Nije Stichting, was op zoek naar een maatschappelijk gebouw op het gezondheidspark in Hengelo (O). „Het moest een warm gebouw worden waar de mensen zich thuis voelen”, zegt Nijenhuis. „Toen zag ik deze hoeve. Er zat antikraak in. Ik heb meteen de gemeente gebeld om te informeren naar de mogelijkheden. De gebouwen kon ik aankopen voor 50.000 euro. We zijn nu bezig om met medewerking van diverse bedrijven in de bouw er een warm huis voor iedereen met kanker van te maken. Straks moet ik weer de boer op om geld op te halen om de boel te kunnen laten draaien. Voor de grond hebben we 350.000 euro nodig om die aan te kopen. Tot die tijd betalen we erfpacht.”

Noaberschap

De hoeve opknappen is een gigantische klus. „Toen stond ik daar in de grote hoeve, waar bijna alles uitgehaald moest worden”, blikt Nijenhuis terug. „De eerste tegenslag was asbest. Maar dankzij het werk van heel veel vrijwilligers en vijf aannemers die manuren sponsoren zijn we al een heel eind op weg. Ik geloof heel erg in noaberschap en wat hier gebeurt is het mooiste staaltje van noaberschap. Drie verschillende installateurs werken zij aan zij. Twee afbouwers, die gewoonlijk elkaars concurrent zijn, werken bij dit project samen. We zijn nu zeker al 600.000 euro verder aan sponsoring via noaberschap. Het is zo bijzonder om een gebouw dat eigenlijk niet meer levensvatbaar is, zo te verbouwen dat het een mooie, warme plek wordt voor mensen met kanker.”

Uitdaging

Vloerverwarming en -koeling realiseren in de oude hoeve was ook een uitdaging. De vloerverwarming en -koeling is gemaakt naar de tekeningen van de hoeve. Maar de gebinten staan scheef en er moeten wanden geplaatst worden. Sommige wanden zijn te plakken. Maar er komen ook een paar grote glazen wanden, die niet geplakt kunnen worden. Nijenhuis wilde deze wanden erin hebben om voor voldoende licht te zorgen. Maar dat is nu een uitdaging, nu de vloerverwarming en -koeling er al in ligt. „We hebben foto’s gemaakt van de vloerverwarming en -koeling”, zegt Erik Bot, projectleider WTH. „Aan de hand daarvan kunnen we terugmeten en bepalen waar de leidingen lopen. Verder is het mogelijk om met een warmtesensor te kijken waar wel of niet geboord kan worden. Het lukt dus wel om de glazen wanden te plaatsen, zonder de vloerverwarming en -koeling te beschadigen.” Bij de vloerverwarming en -koeling is er 3,5 km PE-RT leiding ingegaan, verdeeld over 35 groepen en 3 modulaire kunststof verdelers met een LT-module. Iedere ruimte heeft zijn eigen warmte met eigen thermostaat. Straks als de bouw klaar is, wordt die ingeregeld door WTH met hun nieuwe UMR2-regeling voor optimaal comfort.

Productenprogramma vernieuwd

„We hebben bij dit hoeveproject onze nieuwe modulaire verdelers en regeling toegepast”, zegt Bot. „Zowel de verdelers als regeling zijn helemaal door ons naar eigen ontwerp ontwikkeld”, laat Van Driel weten. „In een korte tijd hebben we ons hele productenprogramma vernieuwd. De nieuwe verdelers zijn half december 2020 op de markt gekomen en de regeling half januari dit jaar. We hebben alles modulair opgebouwd. Met een paar onderdelen kunnen we alle gewenste verdelers bouwen. De UMR2 is ook compleet door ons zelf ontwikkeld en samengesteld om de vloerverwarming nog beter te kunnen koppelen aan alle soorten koude- en warmtebronnen.” Door de standaard maatvoering is de compacte modulaire verdeler makkelijker en met minder en kleiner gereedschap aan te draaien. Hierdoor boeken we tijdwinst en besparen we kosten. De vloerverwarming en -koeling bij de hoeve draait op een lucht/water warmtepomp. De technische ruimte is op het zoldertje van de hoeve. Het is een box in box. De warmtepomp staat, uit het zicht, tussen twee puntdaken van de hoeve in.

Drager van de hoeve

„Uniek is dat z’n oud gebouw, dat zijn oorsprong ergens in 1400 heeft, gasloos is”, zegt Nijenhuis. „Ik hoop op een grote energieleverancier die aandelen van windmolens sponsort of een andere methode weet, zodat we de stroom ook gratis krijgen. Het noaberschap willen we graag verder doorzetten in de bouwwereld, maar ook probeer ik dat bij supermarkten van de grond te krijgen. Bedrijven kunnen ons sponsoren voor 500 euro gedurende 5 jaar. Een foto van de bedrijven komt op de gebinten van de hoeve, als drager van de hoeve. We moeten alles zelf financieren. We krijgen geen subsidie en er zijn nauwelijks fondsen waar we aanspraak op kunnen maken.” Het inloophuis bestaat inmiddels al 13 jaar.

Dapper of dom

„Soms denk ik wel eens, waar ben ik aan begonnen?”, zegt Nijenhuis. „Het is een groot gebouw, waar we soms voor onverwachte problemen komen te staan. Op zulke momenten vraag ik me wel eens af of het nou dapper of dom is geweest om dit te willen. Het is echter de beste plek voor iedereen die geraakt is door kanker. Mijn rechterhand is uitvoerder Gerrit Tempert, die onbezoldigd meewerkt, evenals Eric Groothuis van Doc17, die het bouwmanagement doet. Zonder deze twee en alle noabers die aangehaakt zijn, was dit nooit gelukt. We zijn er ook nog zeker niet. Er zijn nog veel geld en middelen nodig om het af te maken en vooral daarna is ook nog structureel hulp noodzakelijk om iedereen die onze ondersteuning nodig heeft te kunnen helpen.”

Comfortabel en warm

Het inloophuis had een mooi pand aan de Beursstraat in Hengelo. „Maar daar waren we uitgegroeid”, laat Nijenhuis weten. „Bovendien kwam vorig jaar Covid-19 en moest onze noodlocatie ook dicht. We hadden vorig jaar januari de hoeve al aangekocht. Bij dit pand wilde ik dat het waterdicht, goed geventileerd, comfortabel en warm is. Dat is toch wel de basis. De vloerverwarming en -koeling draagt bij aan comfortabele warmte, maar ook aan koeling in de zomer. Het streven is dat de mensen die hier komen een warm thuis vinden. Daar zijn we mooi naar op weg.” Iedereen die kanker heeft, heeft gehad en familie en vrienden kunnen straks bij het inloophuis de Nije Hoeve binnenlopen. „Ook mensen met weinig geld moeten zorg kunnen krijgen”, vindt Nijenhuis. „Bij ons gaat er geen meter aan als je binnenkomt. Het gaat hier om het ontzorgen van de mensen. Er is heel veel angst en onwetendheid rondom kanker. Ik ben heel dankbaar dat we straks op deze plek mensen mogen ondersteunen en begeleiden in het hele proces rondom kanker.”


Reacties

Edwin Louwerse

10 november 2020 om 15.51 uur

Graag ontvang ik meer info mbt TechTake . M Vr Gr E Louwerse edwin@louwerse.nl

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement