Wellness met de zon

Geplaatst op 09 april 2024 door Redactie

Een Belgische huiseigenaar gebruikt de AC•THOR fotovoltaïsche energiemanager van my-PV om zijn bijna 100 jaar oude vrijstaande huis van milieuvriendelijk warm water te voorzien – en ook voor zijn jacuzzi.

Neuzeug, Oostenrijk. Geld besparen en tegelijkertijd iets goeds doen voor het milieu - dat was het doel van de eigenaar van een vrijstaand huis in de Belgische regio Vlaanderen. Hij was op zoek naar een duurzame aanvulling op zijn bestaande gasverwarmingssysteem en een oplossing voor het verwarmen van het water in een jacuzzi van 1500 liter voor hemzelf en zijn gezin van vier. Hij vond wat hij zocht met de AC•THOR van de Oostenrijkse zonne-energie warmte opwekking expert my-PV en zet nu het overschot aan elektriciteit van een 15 kWp PV-systeem om in warm water en zonne-energie warmte. De eigenaar, Nicolas G., kocht twee AC•THOR apparaten van GPC Europe, een Belgische verkooppartner van my-PV, die sinds juni 2023 warm water leveren aan het huis en sinds april 2023 de hot tub verwarmen. Vergeleken met de prijzen in 2021, d.w.z. vóór de energiecrisis, bespaart de huiseigenaar 350 euro per jaar alleen al voor de werking van zijn warmwaterboiler. Bij de huidige elektriciteitsprijzen schat hij de besparing op maar liefst 45 euro per maand.

Zon vervangt gas
Sinds de fotovoltaïsche energiemanagers werken, bespaart de huiseigenaar van maart tot oktober aardgas dat voorheen nodig was voor de warmteproductie. Doordat het PV-systeem voldoende surplus genereert om het warme water op een constante 70 °C en het bubbelbad op een aangename 37 °C te houden, heeft hij tijdens deze maanden alleen aardgas nodig om te koken.
Volgens de huiseigenaar verliep de installatie vlot: "my-PV producten zijn plug-and-play en bieden een uitstekend gebruik van fotovoltaïsche elektriciteit. Ik ben altijd verbaasd over de positieve impact op onze energiefactuur dankzij de twee AC•THOR's." Bovendien hoeft de huiseigenaar zich niet schuldig te voelen over het nemen van nog een warm bad: "Naast het economische aspect is het de moeite waard om het ontspannen gevoel van volledig comfort te vermelden, in de wetenschap dat alle energie die nodig is om het water in het huis en in het bubbelbad te verwarmen, afkomstig is van het eigen fotovoltaïsche systeem van het huis."

Systeemgegevens:

Planning          GPC Europe
Locatie  Meulebeke, Flandern, Belgien
Fotovoltaïsche output, oriëntatie  15 kWp, Noord- en zuidligging
 Warmteaccumulator  Combinatie van verwarmde gas- en elektrische tank van 200 liter

Jacuzzi van 1.500 liter
Bouwtype van het huis   Vrijstaand huis van ongeveer 100 jaar oud, gedeeltelijk gerenoveerd
Gebruik my-PV-producten   1 AC-THOR voor het verwarmen van de 200-liter tank voor warmwaterbereiding

1 AC-THOR voor het verwarmen van de whirlpool
Systeemcontrole   SMA Home Manager, prioriteert overtollige PV-stroom tussen twee SMA EV-laders en een BYD ESS-batterij met 16,6 kWh

Over my-PV
De fabrikant my-PV GmbH uit Neuzeug werd opgericht in 2011. Sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een grote fabrikant van fotovoltaïsche waterverwarmingssystemen. Sinds 2018 denkt my-PV ook zonne-elektrisch in de verwarmings- en ruimteverwarmingssector. In augustus 2021 verhuisde het bedrijf naar het unieke zonne-elektrische bedrijfsgebouw aan de Betriebsstraße 12 in 4523 Neuzeug in Opper-Oostenrijk. In Neuzeug ontwikkelt en produceert my-PV apparaten die fotovoltaïsche systemen combineren met de verwarmingssector. Er werken momenteel 60 medewerkers voor my-PV.