Voorbereiden op de 'gasketelwet'

Geplaatst op 25 juni 2019 door Redactie

Is werken aan cv-ketels uw vakgebied? Dan kunt u alvast beginnen met de voorbereiding op de aankomende wettelijke certificeringsregeling voor installateurs van gasverbrandingstoestellen. De Tweede Kamer heeft de certificeringsregeling al aangenomen. Vrijwel zeker gaat in het najaar ook de Eerste Kamer akkoord. Wat betekent dit voor u?

Besluit bijna definitief

Over de aankomende 'gasketelwet' is al veel bekend. Over de wet voor koolmonoxidepreventie spreekt de markt immers al jaren. Het besluit is nu bijna definitief. De overgangsperiode gaat in per 1 januari 2020. Dan volgt een overgangsjaar tot 1 januari 2021 en de nieuwe wet gaat in per 1 januari 2021. Vanaf die laatste datum mogen alleen gecertificeerde bedrijven met gediplomeerde monteurs werken aan cv-installaties.

Informatie over de wet

Wat betekent de wet precies en wat zijn voor u de gevolgen? Om u daarover goed te informeren, is in de installatiebranche een werkgroep opgericht. Daarin zitten InstallQ en partijen als het opleidings- en ontwikkelingsfond OTIB en Techniek Nederland. Bij deze partijen kunt u terecht met veel van uw vragen. InstallQ informeert u na de zomer over de technische vertaling van de certificeringswet in een kwaliteitsregeling.

Certificeren

Vanaf 1 januari 2021 mogen alleen gecertificeerde bedrijven en gediplomeerde cv-monteurs werken aan cv-installaties. Wat is certificeren eigenlijk?

Vakbekwaamheid

Een aantal zaken over de invulling van de wet weten we al. Zo is de vakbekwaamheid van de uitvoerend cv-monteur van groot belang: die moet met name bij de inbedrijfstelling van het toestel aantoonbaar zijn. De cv-monteur kan zijn of haar vakbekwaamheid controleren via een online-zelftoets op vakmanschapco.nl. De toets maakt duidelijk of voldaan wordt aan de technische eisen van de nieuwe regeling. Deze online toets is kosteloos.

Bijscholen

Heeft de cv-monteur onvoldoende kennis of kunde, dan kan die zich nog tot 1 januari 2021 laten bijscholen. Vanaf september 2019 is hiervoor een geaccrediteerde opleiding en bijscholing te volgen die aansluiten op de wettelijke certificeringsregeling. Geaccrediteerde opleiders staan straks in het openbare kwaliteitsregister QBISnl.nl.

Bewijs van Vakmanschap

Op vakmanschapco.nl staat ook een examineringstraject. Wilt u zich als organisatie certificeren voor het werken met gasverbrandingstoestellen, dan moet uw cv-monteur in het bezit zijn van het zogenaamde Bewijs van Vakmanschap. Dit bewijs krijgt de cv-monteur na het positief afronden van een theorietoets en een praktijkexamen, mede ontwikkeld door OTIB.

Vaak gestelde vragen

Via een pagina op TechniekNederland.nl vindt u een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden over onder meer certificering, vakbekwaamheid en bijscholing. Ook staat op de pagina een stappenplan (roadmap) naar de CO-certifiering.

Meer weten?

• Lees hier een kanttekening van InstallQ bij de nieuwe wet (29 juni 2019)
• Lees hier de reactie van InstallQ op de voorgestelde wijziging in het Bouwbesluit (5 april 2019)