Op handbediening

Geplaatst op 01 juli 2020 door Redactie

Sinds kort ben ik de blije eigenaar van een nieuw en duurzaam gebouwd huis. Grotendeels van hout en uiteraard voorzien van moderne technologie. De kelder is eigenlijk het kloppend hart van het gebouw. Daar is ruimte voor de warmtepomp (aangesloten op een put van 80 meter diep), een luchtcirculatie unit met warmte-terugwin capaciteit, een boiler van 300 liter, en de omvormer van de zonnepanelen.

De warmtepomp is verbonden met een temperatuursensor op de gevel. Ons huis is echter zo gepositioneerd dat er een keuze moest worden gemaakt tussen een muur op het noordwesten of een muur op het noordoosten. Het is de muur op het noordoosten geworden. Maar die wordt dus wel de halve ochtend door de zon beschenen. Ik ben er als meteoroloog uiteraard van overtuigd dat de metingen van deze sensor eigenlijk niet heel veel waarde hebben. Ook na het plaatsen van een schaduwkapje meet de sensor gedurende een groot deel van de ochtend bij zonnig weer nog veel te hoge temperaturen. Immers, de houten gevel wordt zelf ‘ aangenaam’ warm, en straalt ook warmte uit naar de sensor. Ook al zit er een kapje naast voor schaduw.

De temperatuurregeling van de warmtepomp gaat bij hoge buitenlucht temperaturen in de koeling stand. Vanaf dat moment stroomt koel water door de vloerverwarming en zou er enige koeling moeten optreden in de woning. Het apparaat is zo ingesteld, dat de koeling wordt geactiveerd, zodra er over een tijdvak van 24 uur een gemiddelde temperatuur van 19 graden buitenshuis is gemeten. Op papier lijkt dat heel aardig.

Maar ik denk dat het opwarmen van een woning zeker niet alleen afhankelijk is van de buitenluchttemperatuur. Instraling van zonlicht heeft geheid een sterk effect op de temperatuur binnen. Dus de koeling starten enkel en alleen op basis van de temperatuur buiten, lijkt me niet de meest verstandige keuze. Bovendien moet de locatie van de temperatuursensor buiten dan zeer zorgvuldig worden gekozen. In ieder geval zou je de mogelijkheid willen hebben, om de automatische fabrieksinstelling te overrulen en op handmatige bediening over te gaan, op dagen dat door een overdosis zonlicht de temperatuur binnen te sterk oploopt. Wat dat betreft was de lente van 2020 een boeiende testcase want het is de zonnigste lente ooit gemeten in ons land.

Uiteraard kun je de hoeveelheid invallend zonlicht ook controleren door te kiezen voor goede zonwering aan de buitenzijde van de woning. Dat zijn zaken waar bij het ontwerp van de woning al veel aandacht aan moet worden gegeven. Zeker als we bedenken, dat de toekomstige zomers (en lentes) nog vaker zeer zonnig en warm verlopen.

De zonnepanelen deden het in deze lente extreem goed. Immers, het was record zonnig maar op veel dagen beslist niet heel erg warm. Vaak stond er een relatief frisse noordoostelijke wind. Zonnepanelen presteren beduidend beter bij lagere temperaturen. Voor het opladen van de auto gebruik ik tot dusver geen laadpaal. En ik moet zeggen, dat lukt prima. Een auto staat gemiddeld al gauw 70 procent van de tijd naast het huis. Dat is in mijn situatie ruim voldoende om eigenlijk vrijwel altijd een ruim gevulde accu te hebben.


Reacties

erik

2 juli 2020 om 14.39 uur

isolatieplaatje tussen temp sensor en houten wand plaatsen geeft beter resultaat gok ik.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement