Never waste a good crisis!

Geplaatst op 05 juni 2020 door Redactie

Winston Churchill voorspelde het al tijdens WO II: na deze oorlog krijgen we een kans om de wereld beter te maken. Door meer internationale samenwerking komen er straks garanties voor o.a. veiligheid. Nog geen twee jaar later was daar opeens de VN. Zonder de ellende van de Tweede Wereldoorlog had de Verenigde Naties nooit het levenslicht gezien. Waar een crisis goed voor kan zijn… .

Een vergelijking maken tussen de Tweede Wereldoorlog en de huidige pandemie rondom het coronavirus gaat op heel veel vlakken gelukkig mank. Maar op een aantal punten - zoals de economische impact - vertoont het een opmerkelijke gelijkenis. Zo verwachtte het IMF ruim een maand geleden een krimp van de Nederlandse economie voor dit jaar van 7,5%. Inmiddels gaan de meeste economen uit van een dubbelcijferige daling! Zelfs tijdens ’40-’45 waren er nog jaren van lichte economische groei.

Kansen

Dat we nu dus in een crisis zitten, is helder. En dat de meeste van ons er zo snel als mogelijk uit willen - ook omdat we dit terugvoelen in onze portemonnee - mag ook duidelijk zijn. Maar hoe komen wij eruit? De beste manier om een crisis te doorleven is er leren mee om te gaan, wordt wel eens gezegd. De crisis dus te accepteren, maar ook ervan te leren. Het eerste vind ik lastig, het tweede makkelijker: dan heb je het vooral over kansen zien, mogelijkheden benutten. Ik herken er een aantal, zeker op de korte termijn.

Als ik naar de komende maanden kijk, naar de anderhalve-meter economie, dan zie ik vooral behoefte aan extra kantoorruimte voor werknemers. Natuurlijk, de meeste van ons weten inmiddels hoe ze met hulpmiddelen als Zoom, Skype, Teams en Face-Time uren kunnen besparen. Maar zeg nou eerlijk: u werkt toch liever op kantoor, samen met uw collega’s? Menig bedrijf gaat straks daarom het gevecht aan om de vierkante meters; hoe verdeel je die zo goed mogelijk?

Kostenreductie

Een optie is extra ruimte huren. Maar extra ruimte betekent extra kosten. En juist die kosten moeten in crisistijd beheersbaar blijven of nog beter: strak dalen. Dus zijn bedrijven straks gebaat bij mogelijkheden om alle beschikbare vierkante meters zo efficiënt mogelijk te benutten: in elk gebouw, op elke verdieping. Vanzelfsprekend heeft dit ook gevolgen voor het ontwerp en/of de inrichting van de installaties. En daar komt u om de hoek kijken. Door nu alvast na te denken over de consequenties van onze “tijdelijke” anderhalve-meter samenleving voor het gebruik van installaties, bent u straks in staat om het beste antwoord te geven op de vraag: hoe om te gaan met efficiënt ruimtebeheer? En spint u straks garen bij deze crisis. Churchill had u het grootste gelijk gegeven!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement