“Kun je mijn gebouw smart maken?”

Geplaatst op 18 mei 2020 door Redactie

Steeds meer projectontwikkelaars en gebouwbeheerders stellen deze vraag. En steeds meer installateurs gaan er dus mee aan de slag. Maar wat is eigenlijk ‘smart’? En wanneer ben je als installateur ‘smart’ bezig?

Smart Building is een buzzwoord geworden: een modewoord zonder duidelijke betekenis. Voor de een staat het voor gebouwgebonden automatiseringssystemen, terwijl een ander primair denkt aan functionele IOT-oplossingen (Internet of Things) vanuit een ICT-achtergrond. Voor mij is het eerder een combinatie van die twee en is een Smart Building een gebouw dat data gebruikt ter verrijking van de processen en van de gebruikers van dat gebouw. Die ‘verrijking’ kan te maken hebben met aspecten als o.a. comfort, prestaties, onderhoud, energieverbruik, efficiency en assetmanagement.

Echt zelfstandig?

Welke exacte betekenis je ook aan het woord geeft, in een Smart Building staat de technologie volledig in dienst van de medewerker of bezoeker en de activiteiten die in het gebouw plaatsvinden. Omdat een Smart Building zelfstandig data genereert, verzamelt, toepast en weer terug in het gebouw stopt, denkt het gebouw als het ware met de persoon mee, van de parkeerplaats tot de ontvangstruimte en de vergaderzaal. Dat klinkt ideaal; helaas ziet de praktijk er minder eenvoudig uit. Dat begint al bij de koppeling van deze systemen en dus het ontsluiten van de verschillende datastromen. Als het ene systeem in het Chinees spreekt en de ander in het Engels, dan wordt het lastig ze met elkaar te laten communiceren en moet je er een ‘tolk’ tussen zetten om data uit te wisselen en zinvolle maatregelen te kunnen treffen. Dat kost extra geld. Daarom is het beter uitsluitend gebruik te maken van open systemen en meerdere ‘open’ protocollen (geen Priority Systemen of Protocollen).

Wat en waarom?

Nog beter is het om eerst eens goed na te denken over wat je met al die informatie wil? Wat wil je smart maken: welk onderdeel, welk proces en waarom wil je dat eigenlijk? De laatste maanden is er een soort van hype ontstaan onder opdrachtgevers. Onder het mom: “haal eruit wat erin zit”, krijgen installateurs steeds vaker het verzoek om gebouwen volledig smart te maken. En bijna nooit is er van tevoren nagedacht over de reden waarom, “dat zien we in de toekomst dan wel,” klinkt het vaak. Dat dit weinig ‘slim’ is, mag duidelijk zijn. Minstens zo kwalijk is het echter dat op deze manier de installateur weer uitsluitend wordt gebruikt als uitvoerder, in plaats van adviseur. Terwijl juist die adviserende rol de meerwaarde vertegenwoordigt van onze professie. Want dat een Smart Building de toekomst heeft, staat niet ter discussie. En dat techniek en ICT dit samen professioneel en vakkundig kunnen faciliteren, evenmin. Maar het wordt pas echt ‘smart’ als opdrachtgevers eerst nadenken over wat ze met al die data precies willen. En daar ligt uw rol, beste installateur!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement