Circulair installeren: wie zet de volgende stap?

Geplaatst op 30 april 2020 door Redactie

Onderzoek toont aan dat de installatiewereld met veel zaken intensief bezig is, maar niet of nauwelijks met footprint en circulariteit. Hoe kan dat? Hebben we geen interesse in duurzaamheid, realiseren we ons te weinig dat juist wij als sector een belangrijke, positieve bijdrage op dit gebied kunnen en moeten leveren? Of … weten we niet welke stappen we kunnen zetten?

Slechts 10% van alle installateurs in Nederland denkt dat ze over tien jaar met meer hergebruikte materialen werken dan met nieuwe. Daarmee scoort onze sector het laagste percentage van alle onderzochte marktpartijen in een recent onderzoek van Bouwkennis. Er is dus het nodige te winnen in de installatiebranche als het gaat om circulair denken. En dat is nodig, want Nederland wil in 2050 een volledig circulaire economie hebben. Onze regering ondertekende daartoe al in 2017 het Grondstoffenakkoord. De eerste mijlpaal van dat akkoord: 50% minder verbruik van primaire grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen) in 2030. Dat is over tien jaar!

Wegwerp en vervangcultuur

Nog even ter verduidelijking: een circulaire economie staat lijnrecht tegenover de huidige benadering waarbij we steeds nieuwe producten aanschaffen, gebruiken en weggooien. In tegenstelling tot deze wegwerp-, en vervangcultuur gaat een circulair model er juist vanuit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later: na gebruik kunnen producten gedemonteerd worden en de materialen opnieuw gebruikt. Bij circulair installeren draait het dus om slim gebruik van grondstoffen, producten en goederen waardoor deze - idealiter - oneindig hergebruikt kunnen worden.

Stekerbaar

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Een treffend voorbeeld is stekerbaar installeren. Hierbij worden kabels en elektrisch (schakel)materiaal kant- en-klaar aangeleverd: op maat gemaakt en voorzien van de juiste connectoren. De installateur hoeft zelf geen producten in elkaar te zetten en kan direct aan de slag. Dit levert hem flinke tijdwinst op en leidt tot lagere faalkosten en aanzienlijk minder (sloop)afval. Omdat stekerbare systemen herbruikbaar zijn, wordt bovendien de levensduur van installaties verlengd. Zo kan een installatie gedemonteerd worden en in een andere ruimte of gebouw weer aangesloten worden. Hierdoor kunnen installaties meebewegen met de eisen en wensen die aan een pand worden gesteld.

Luchtbehandelingskasten

Dat kan ook met gebruikte luchtbehandelingskasten. Dat de aanschaf van een nieuw exemplaar de enige manier zou zijn om te voldoen aan de hoge normen op het gebied van efficiëntie en milieubelasting, is allang achterhaald. Integendeel, het renoveren van kasten en onderdelen ervan leidt in de praktijk vrijwel altijd tot een goedkopere - en meer circulaire - oplossing. En door het ontbreken van productie- en transportkosten zeker ook tot een veel lagere footprint.

In die zin wordt het tijd dat wij als sector dit soort kansen van circulair installeren serieus inventariseren, zodat we niet alleen onze verantwoordelijkheid op dit gebied nemen, maar ook ons bestaansrecht voor de komende decennia vastleggen.


Reacties

M. van Os

7 mei 2020 om 14.38 uur

De doelstelling om meer circulair te bouwen is terecht. Kijk ik binnen ons bedrijf, dat zie ik 16 verschillende vuilstromen, waarvan het merendeel, al dan niet via een smeltoven terug het fabricageproces in gaat. In het verleden is veel gewerkt met recyclebaar materiaal. IJzeren installaties; loden dakafdichtingen; zinken deklijsten; koperen leidingen; gres en pvc buizen etc. Al deze stoffen kunnen worden hergebruikt en meestal cradle to cradle. Waar ik mij meer zorgen over maakt zijn de nieuwe kunststoffen en isolatiematerialen. Als voorbeeld; epdm en pocb is recyclebaar zegt de fabrikant. Fijn; maar waar kan ik het inleveren? Diverse kunststof leidingen en pex leidingen zijn recyclebaar, maar stuur het niet terug naar de leverancier want die wil het niet hebben. Of te wel de installateur is zeker van goede wil, echter de overheid zou bij iedere fabrikant importeur of leverancier die claimt dat zijn product kan worden hergebruikt, moeten eisen dat ook een iname organisatie op poten wordt gezet. Een containerbak waar wij ons kunststof restmateriaal, of het nu een pexleiding of een oude stortbak is, in kwijt kunnen, zou ik bijzonder waarderen. Het hergebruik van oude installaties doen wij en vele installteurs met ons, al jaren.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement