Zorg juist nu voor een gezond binnenklimaat

Geplaatst op 21 april 2020 door Redactie

De afgelopen jaren is er veel tijd, energie en geld geïnvesteerd om woningen te verduurzamen. We isoleren woningen steeds beter, alleen wordt de ventilatie daar vaak niet juist op aangepast. Het coronavirus laat ons nu des te meer zien dat het noodzakelijk is om voor een gezond binnenklimaat te zorgen.

Isoleren is een van de belangrijkste stappen als het gaat om energiebesparing. Zeker in combinatie met een warmtepomp. Door goede isolatie blijft de warmte in een woning als het buiten koud is en blijft de woning koel als het buiten warm is. In moderne woningen zijn geen kieren waar koude of juist warme lucht door komt. Voor je binnenklimaat betekent dit dat door de goede isolatie ongezonde stoffen zich kunnen ophopen. Ziektes worden onder andere veroorzaakt door onvoldoende luchtverversing. Een warmtepomp met een goed ventilatiesysteem en frisse lucht zijn dus van essentieel belang voor een goed en gezond binnenklimaat. Waarom is dat?

Door de sluiting van scholen, cafés en horeca door het Kabinet zitten meer mensen de hele dag thuis. Een gezond binnenklimaat heeft nu nog meer de aandacht. Een gemiddeld gezin produceert dagelijks tussen de 10 en 20 liter vocht. Iedereen weet dat vocht schadelijk is voor je woning. Vocht kan een oorzaak zijn van schimmel en huismijt. Daarnaast is het ook een voedingsbodem voor de ontwikkeling van schadelijke organismen die de gezondheid kunnen schaden. Denk hierbij onder andere aan verf dat afbladert van je schilderwerk. Een gevolg van vocht in je woning is dat je meer moet stoken om de woning te verwarmen. Maar is er nog meer?

Te hoge concentratie aan CO2 kan leiden tot gezondheidsproblemen

De CO2 die wij zelf produceren is niet direct waarneembaar. Een te hoge concentratie van CO2 kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieverlies. Het vergroot tevens de kans op luchtweginfecties en longziektes. Wat kan je doen?

Kies de juiste warmtepomp en zorg voor ventilatie

Door goed te ventileren zorg je voor een natuurlijke stroming van de lucht waardoor de fijne afvalstoffen en bacteriën worden verwijderd uit de lucht en verse, frisse lucht wordt binnengebracht in je woning. Concreet wil je door ventileren de lucht reinigen. Hierdoor zorg je er zelf voor dat je de overdracht van bacteriën en ziektekiemen reduceert. De Ecolution Modul-AIR ventilatiewarmtepomp van Inventum maakt gebruik van een RF-platform voor een draadloze ventilatieregeling, eventueel aangevuld met CO2 sensoren en/of vochtsensoren in de ruimten.

Het ventileren van je woning is nog belangrijker wanneer je hele dagen thuis zit. De Ecolution Modul-AIR is in basis een toestel voor ventilatietype C woningen. Door aan dit toestel de WTW-D toe te voegen, is het toestel ook geschikt voor woningen met balansventilatie (ventilatie type-D). Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen de ventilatie op stand 1 laten staan. Dit is de afwezigheidsstand. Bij de warmtepompen van Inventum wordt de ventilatie automatisch geregeld. Het voordeel van de Ecolution Modul-AIR ventilatieluchtwarmtepomp is dat bij warmtevraag vanuit de woning en/of warmtevraag ten behoeve van tapwaterbereiding, de ventilatiewarmtepomp in bedrijf komt, waardoor automatisch het ventilatievolume omhoog gaat naar minimaal 120 m³ per uur. Hierdoor wordt er dus meer geventileerd in de woning. Dit zorgt voor een gezonder binnenklimaat. Ventileren is voor zowel nieuwbouw als renovatie heel erg belangrijk.

Tijd voor actie: ventileer meer dan anders

Zorg er als aannemer, installateur en woningbouwcorporatie voor dat er duidelijke en heldere communicatie is richting bewoners. Door woningen goed te ventileren, reduceer je de kans op infectieziekten. Ik heb in mijn woning de mechanische ventilatie een standje hoger gezet. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Als wij gaan verbouwen komt er uiteraard een Inventum warmtepomp in onze woning.

Ik wens iedereen veel sterke in de komende tijd. Laten we vooral goed voor elkaar zorgen en elkaar de helpende hand bieden om er straks, met elkaar, sterker uit te komen.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement