Creëer je eigen vijver!

Geplaatst op 25 maart 2020 door Redactie

De krapte op de arbeidsmarkt in onze sector is enorm. Om toch aan nieuw personeel te komen, spelen we allemaal hetzelfde spel: we ‘kapen’ gewoon medewerkers bij elkaar weg. Dat kost weliswaar tijd en geld, maar we zijn even uit de brand. Totdat onze concurrent hetzelfde kunstje flikt bij een van onze andere medewerkers. Is er echt geen alternatief?

Vissen in dezelfde vijver is nooit verstandig. Maar als er nauwelijks andere vijvers zijn, dan moet je wel. Daarom werpen we allemaal onze hengels uit en variëren we hooguit in wat er aan onze vishaken hangt. Welk aas is het meest aantrekkelijk? Een hoger salaris, promotie, extra opleidingen of boeiende projecten? Als ik zie wat er in mijn omgeving aan nieuwe medewerkers wordt beloofd, dan lijkt het wel of alle middelen tegenwoordig geoorloofd zijn. Opmerkelijk, want deze manier van ‘vissen’ kost niet alleen veel tijd, maar ook nog eens heel veel geld. Bovendien, als het u lukt iemand bij uw concurrent weg te halen, dan kan een ander dat bij u ook. Er zijn ten slotte veel kapers op de kust.

Uw eigen vijver

In plaats van mee te doen aan dit pest- en afpakspel, kunt u uw tijd en geld beter investeren in een duurzaam alternatief: de creatie van uw eigen vijver. In deze vijver zwemmen uw huidige vissen met plezier en tot in lengte van jaren. Tegelijkertijd kent deze vijver een kweekprogramma die voor de constante aanvoer van nieuwe vissen zorgt. Nu hoor ik u denken: dat is makkelijk gezegd dat van die vissen die jaren in dezelfde vijver zwemmen, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Door hen aandacht te geven, door naar ze te luisteren, naar hun problemen, wensen en ambities. En daar waar mogelijk, iets mee te doen. Ik ben ervan overtuigd dat medewerkers die door anderen aan de haak worden geslagen, daarvoor ook openstaan. En zij die tevreden zijn, nauwelijks ontvankelijk zijn voor welk aas dan ook. Dus houd uw personeel blij, geef ze verantwoordelijkheid, toon belangstelling, vertel waar u mee bezig bent, zorg voor interessante en uitdagende werkzaamheden, werk aan een goede sfeer, zorg ervoor dat ze trots zijn op wat ze doen en dus ook op uw bedrijf.

Kweekvijver

Door vooral in dit soort ‘softe’ factoren te investeren, creëert u tegelijkertijd een broedplaats - of beter gezegd een kweekvijver - voor nieuwe vissen. Jong talent is namelijk gevoelig voor uitstraling en ambitie, voor bedrijven die medewerkers begeleiden, maar ook kansen bieden. Als u erin slaagt hen al op jonge leeftijd aan de haak te slaan - en zelf verder op te leiden en tevreden te houden - heeft u straks uw eigen vijver van young professionals en ervaren medewerkers. Dan kunt u uw hengel gerust aan de wilgen hangen en vissen anderen achter het net. Uw net.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement