Ook een gebouw heeft een kentekenbewijs nodig!

Geplaatst op 04 maart 2020 door Redactie

Een kentekenbewijs en een APK-keuring zijn in Nederland de normaalste zaken van de wereld. Tenminste als we het over auto’s hebben. Praten we over gebouwen, dan ontbreken dergelijke papieren. Vreemd, want een pand zit tjokvol data en gegevens die voor de eigenaar belangrijk zijn bij het maken van de juiste keuzes. Probleem is echter dat niemand over al deze informatie beschikt. Een kans voor de installateur?

Het kentekenbewijs zoals we dat in Nederland kennen, is het identificatiemiddel van een motorvoertuig. Hier staan naast het kenteken ook de datum van toelating op, de voertuigomschrijving en het chassis- of framenummer. Al deze gegevens zijn uniek en hebben uitsluitend te maken met dat specifieke motorvoertuig. Hij of zij die in het bezit is van dit document is dus de eigenaar en kan dit de politie tonen als zij hierom vragen. Met een aanvullend APK-keuringsrapport bewijst de eigenaar bovendien dat het motorvoertuig voldoet aan alle wettelijke eisen en dat het dus veilig is.
Met beide documenten zijn we als eigenaar van een motorvoertuig niet alleen bekend, we zien er ook het nut van in. Toch ontbreken dergelijke certificaten voor een gebouw. Waarom? En…, wordt het niet eens tijd hiervoor?

Versnipperd

Als het om data gaat, beschikt een gebouw over een nagenoeg onbeperkte hoeveelheid van gegevens. Zo is er informatie over de afmetingen en oppervlakten, over de installaties, over de materialen, over de liften, over het sanitair, over de vloeren, etc. Al deze data liggen echter versnipperd op diverse adressen. De projectontwikkelaar weet wat, de aannemer ook en dan is er nog de installateur, het liftbedrijf en ga zo maar door. Iedereen kent onderdelen van het gebouw op zijn of haar duimpje, maar niemand heeft een totaaloverzicht. Niemand weet alles van het pand en kan dus garanties geven over bijvoorbeeld de veiligheid van het gebouw. Ja, het liftbedrijf voorkomt storingen, de installateur zorgt voor een gezond binnenklimaat en de aannemer bouwt degelijke verdiepingen en vides, maar het gebouw als totaal?

Uw rol als installateur

Zou het daarom niet wenselijk zijn als je als eigenaar dit soort totaaloverzichten wel hebt? Als er ergens een centrale plek is waar deze data allemaal opgeslagen liggen en waar je met een druk op de knop toegang tot krijgt? Zo’n centrale plek kan bij u als installateur zijn. Door te investeren in slimme software creëert u voor de eigenaar op deze manier een dataverzamelplek met toegevoegde waarde. Ga maar na: u zorgt met deze software niet alleen voor het juiste kentekenbewijs van zijn gebouw, maar ook voor de periodieke APK-keuring. En tot overmaat van ramp … blijft u met deze tools voor de eigenaar onmisbaar tijdens de totale levensduur van zijn pand.


Reacties

Pim

6 maart 2020 om 17.16 uur

Een kentekenbewijs is geen eigendomsbewijs en een APK-bewijs in absoluut geen veiligheidsbewijs. De data van een gebouw worden reeds gebruikt voor de WOZ, daar is zelfs de isolatiewaarde te vinden. Hoe meer bekend, zoveel hoger de waarden. De veiligheid van een gebouw is niet te waarborgen zolang de werker aan dat gebouw zijn vakkunde niet met een opleiding moet bewijzen. Zolang er geen vakkundige toezicht is vóór, tijdens en bij oplevering is. En iedere klusser zijn kunde kan laten gelden. Veiligheid gaat via normen, we hebben ze wel, maar controleren niet of ze gebruikt worden. Certificeren is een noodoplossing met eigen controle, waarbij de schuldige aanwijsbaar is.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement