Groene voornemens? Ja, maar wel realistisch!

Geplaatst op 05 februari 2020 door Redactie

De eerste maand van het nieuwe jaar zit er op. Wat is er gebeurd met uw goede voornemens? Heeft u ze omgezet in concrete, actieve daden of zijn ze (alweer) vervlogen in onze dagelijkse drukte en urgentie van het moment? Ik hoop het eerste, ik vrees het laatste. Zonder al te somber te doen, sterven de meeste goede voornemens nog voordat ze tot uitvoering komen. Waarom? Omdat ze weinig of niet realistisch zijn. “Mijn buikje ga ik wegwerken door elke dag naar de sportschool te gaan”. Ja, gelooft u het zelf?

De overheid heeft ook vele goede voornemens. Zo wil ze dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Daarvoor moet Nederland massaal van het aardgas af. Bij aardgas komt namelijk CO₂ vrij, en deze uitstoot zorgt voor klimaatverandering en dat willen we juist tegengaan. Internationaal zijn hier afspraken over gemaakt tijdens het Klimaatakkoord in Parijs. Nederland - als het braafste jongetje - wil deze afspraken niet alleen nakomen, maar ook vooroplopen en een voorbeeld stellen.

Weinig realistisch

Probleem is echter dat op dit moment ruim 90% van onze woningen en kantoren op het gasnet is aangesloten en voor hun verwarming en warm water afhankelijk zijn van aardgas. Om deze allemaal voor 2050 duurzaam te maken, is weinig realistisch. Al is het maar omdat het in onze branche ontbreekt aan capaciteit, maar ook aan voldoende innovatief geschoolde medewerkers. Daarnaast is de huidige energie-infrastructuur niet up-to-date en zeggen diverse gemeenten (die voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor de uitvoering) grote moeite te hebben met de concrete invulling. Daarbij draait veel, zo niet alles om haalbaarheid en betaalbaarheid. Gemeenten willen hun bewoners geen peperdure duurzame maatregelen door de strot heen duwen. En terecht. Toch is die kans levensgroot, zeker voor plattelandsgemeenten.

Te veel vragen…

Daarom moet de overheid nu pas op de plaats maken en haar ogen openen. Voornemens zijn goed, maar komen pas uit als je ze op een realistische manier invult. En dit bij voorkeur doet in een ‘normaal’ tempo, dus stapje voor stapje. Zodat iedereen mee kan komen. Vooralsnog lopen de overheidsplannen ver voor uit op de uitvoering. De meeste betrokkenen zitten nu met vragen zoals: is de warmtepomp nu echt de oplossing, wat gebeurt er straks met de elektriciteitsprijs als we massaal zijn overgestapt, kan onze infrastructuur deze transitie aan, verandert onze afhankelijkheid straks door deze energieverandering?
Veel vragen, weinig antwoorden. Laten we trouw blijven aan onze goede voornemens, maar ze wel reëel benaderen. Kom je een struikelblok tegen waar je niet overheen kan, dan ga je er omheen. Ook al is het de een na de beste oplossing. Als een 10 niet haalbaar is, ga je voor een 6 of een 7, zolang het maar voldoende is. Dan komen je voornemens uit, niet anders.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement