Groen in kantoor draagt bij aan een gezond binnenklimaat

Geplaatst op 03 februari 2020 door Redactie

Thermisch comfort draagt bij aan een optimale leefbaarheid in kantoren en woningen. Daarnaast is gezondheid een steeds belangrijker geworden onderwerp van gesprek in bedrijven en op de werkvloer. We doen er alles aan om een goede en gezonde werk- en woonomgeving te creëren. Het is de kunst om diverse oplossingen en allerlei duurzame mogelijkheden te combineren. Maar werken deze combinaties altijd?

Naast de basisinstallaties in kantoren die voor verwarming, koeling, bevochtigen en luchtzuivering dienen, zien we dat in hedendaagse interieurontwerpen steeds meer organische en natuurlijke materialen toegepast worden. Toepassing van onder andere moswanden, planten, bloemen, hout en waterpartijen zijn geen zeldzaamheid meer in de kantooromgeving. Al heel lang is bekend dat planten een luchtzuiverende werking hebben, zorgen voor een hogere luchtvochtigheid en daarmee ook een positieve invloed hebben op een beter thermisch comfort. Daarnaast geven natuurlijke elementen een ruimte vaak ook meer sfeer.

Beleving

Uit onderzoeken, waaronder de Wageningse Environmental Research, is gebleken dat wanneer medewerkers werken in een omgeving met planten het ziekteverzuim met ongeveer 20% daalt. Tevens verhoogt een groene werkomgeving de productiviteit van medewerkers. Door de aanwezigheid van planten wordt de lucht in kantoren en werkruimten constant gezuiverd en CO2 wordt omgezet in zuurstof, een eeuwenoud natuurlijk principe.

“Planten kunnen klimaat technisch die extra meerwaarde bieden”

Planten hebben de mogelijkheid om ook fijnstof uit de lucht te filteren en zijn daarmee natuurlijke luchtzuiverings- en luchtbevochtigingsapparaten. Toch heeft het toepassen van planten en waterpartijen niet alleen een positieve invloed op het binnenklimaat. Het is ook van invloed op de beleving van de mens. Aanwezigheid van planten blijkt een positief effect te hebben op stress en het herstelvermogen van mensen bij inspanning. Daarnaast heeft het natuurlijk ook een esthetische waarde. De combinatie van het groen en andere natuurlijke materialen geeft kantoren een huiselijk karakter en creëert een rustige werkomgeving.

Klimaatbeheersing

We hebben er al vaak over geschreven. Als het binnenklimaat in een kantoor niet goed is, ontstaan er allerlei behagelijkheidsklachten. Mensen klagen over branderige- en droge ogen, hoofdpijn, benauwdheid of een duf gevoel. Behagelijkheidsklachten kunnen natuurlijk allerlei oorzaken hebben, maar hebben vaak te maken met luchtvochtigheid en luchtcirculatie en zijn gerelateerd aan de klimaatbeheersing binnen het gebouw. Door de toepassing van goede isolatie en de luchtdichtheid van de hedendaagse gebouwen luistert het klimatiseren van binnenruimtes nauw. In combinatie met de groene aanvulling van planten vraagt dit nog meer aandacht. Hoewel de aanwezigheid van planten in welke vorm ook grote fysieke effecten heeft op klimaatbeheersing, luchtvochtigheid, luchtcirculatie, kan dit ook een averechts effect hebben. Afstemming tussen de installaties en de groentoepassingen in hetzelfde kantoor of gebouw is echt een must, wil je alle voordelen benutten. Niet alleen in de ontwerpfase, maar vooral tijdens de exploitatie hebben dergelijke combinaties extra aandacht nodig. Of te wel het ontwerpteam moet tijdens de ontwerpfase al met het beheer en onderhoud bezig zijn.

“Een groene werkomgeving verhoogt de productiviteit van medewerkers”

De praktijk leert namelijk dat als er bij het aanbrengen en onderhouden van moswanden, planten en waterpartijen geen afstemming is met de toegepaste installatietechnieken, zoals klimaatinstallaties en regeltechniek, er allerlei problemen kunnen ontstaan. Deze problemen kunnen juist een gevaar voor de gezondheid opleveren. Een te hoge luchtvochtigheid, het vormen van schimmels, maar ook legionella gevaar bij fonteinen en lopende waterpartijen liggen op de loer. Dit is natuurlijk nooit de bedoeling. Dus in het ontwerptraject, uitvoeringsfase en ook tijdens de onderhoudsperiode, is een constante uitwisseling tussen de diverse disciplines echt noodzakelijk om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Een duurzame investering

Want hoewel groene wanden, grote planten, binnen vijvers en fonteinen prachtig zijn, vragen deze voorzieningen om een extra investering in aanschaf en onderhoud. En het hoeft vanzelfsprekend geen betoog dat het aanbrengen van planten in kantoren een aanvulling zijn op de toegepaste of bestaande klimaatinstallaties. Als klimaatinstallaties slecht functioneren of niet goed onderhouden zijn, dan zullen aangebrachte planten dit niet kunnen opvangen. Maar planten kunnen klimaat technisch die extra meerwaarde bieden. Belangrijk is dan wel dat vanuit een goede samenwerking een optimale integratie in het geheel gevonden dient te worden. Deze uitdaging zorgt ervoor dat bij een juiste uitvoering en exploitatie dit leidt tot een duurzame investering en gezonde werk- en leefomgeving.