Zet snel die andere bril op!

Geplaatst op 31 oktober 2019 door Redactie

In het beheren van technische installaties is nog veel winst te maken. Voor de gebouweigenaar, maar ook – indirect – voor de installateur. Wel moet hij dan onderhoud strategisch in gaan zetten en stoppen met het uitvoeren van geplande onderhoudswerkzaamheden die ooit opgenomen waren in een meerjarenonderhoudsplanning. Het gaat namelijk om de vraag: wat is er echt nodig aan onderhoud?

Veel installateurs sluiten bij het leveren van een nieuwe installatie een meerjarenonderhoudsplan met de klant af. Het geeft houvast; niet in de laatste plaats omdat er op deze manier – meestal gaat het om een periode van vijf jaar – structurele inkomsten binnenkomen. In die periode doet de installateur wat zwart op wit in het meerjarenonderhoudsplan staat. Wat ze vergeten is te kijken naar de daadwerkelijke behoefte van de installatie aan onderhoud op dat moment. Zo kan het zijn dat filters, waarvan het onderhoudsplan zegt dat ze twee keer per jaar vervangen moeten worden, niet of nauwelijks vervuild zijn. Dit leidt tot onnodige kosten voor de gebouweigenaar.

Strategisch

Omdat we inmiddels weten dat klanten efficiënt en technisch hoogwaardig onderhoud van ons verwachten - tegen zo laag mogelijke kosten - moeten we stoppen met het opstellen en uitvoeren van meerjarenplannen die altijd gebaseerd zijn op gemiddelden van een gemiddelde en niet op de reële situatie. Laten we onderhoud strategisch gaan inzetten en zien als een waardevol bezit van een vastgoedeigenaar, en niet als een hinderlijke kostenpost. Goed onderhoud is bedoeld om de levensduur en prestaties van installaties te verbeteren en om onnodige storingen te voorkomen. Niet om inkomsten voor installateurs te garanderen.

Ter vergelijking verwijs ik vaak naar auto’s en dealers. Ook zij spreken u al gauw aan op de jaarlijkse onderhoudsbeurt van uw auto. Dan wordt onder andere de motorolie ververst, het olie- en luchtfilter vervangen en de ruitensproeier- en koelvloeistof bijgevuld. Maar als uw auto dat jaar toevallig drie maanden heeft stilgestaan en veel minder kilometers heeft gemaakt dan geprognotiseerd, dan zijn deze werkzaamheden waarschijnlijk niet nodig. Gaan de monteurs toch voor u aan de slag, dan wordt u eigenlijk bedrogen.

Bril

En juist dat aspect kunnen we in onze branche niet gebruiken. We willen als sector eerlijk en betrouwbaar zijn, met een bonafide, onkreukbaar en duurzaam imago. Dit willen we ook omdat er straks ongetwijfeld weer mindere tijden komen, jaren van krapte, van opdrachtgevers die niet of nauwelijks durven te investeren en dus van installateurs die het zwaar krijgen. Om al deze redenen is het verstandig snel die andere bril op te zetten: de bril waarmee u ziet dat onderhoud vooral bedoeld is om installaties langdurig te optimaliseren en kosten zo laag mogelijk te houden. Daar profiteert uw klant van. En u uiteindelijk ook.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement