Braaf zijn is goed, maar niet beter of best

Geplaatst op 13 december 2019 door Redactie

Nederland is in de ban van de stikstof. We maken ons terecht zorgen om de uitstoot ervan. Maar hierdoor zetten we onszelf echter ook klem. Want de uitspraak van de Raad van State over stikstof blokkeert inmiddels duizenden projecten. Verandert dat niet, dan verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw zelfs een krimp van 6 miljard euro voor de bouwsector in de komende drie jaar. Dit gaat de installatiebranche ook voelen!

Na de Co2 draait nu alles om stikstof en stikstofverbindingen. Hoewel deze bouwstof onmisbaar is voor ons lichaam en voor de groei van planten, hebben we er nu te veel van. Tenminste, dat vindt de Raad van State. Zij oordeelde dit voorjaar dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van de rijksoverheid - dat voorziet in een compensatie van uitgestelde natuurherstelmaatregelen - niet deugt. Als gevolg van dit besluit, krijgen projecten met een negatieve impact op onze stikstofuitstoot geen vergunning meer. Dat zijn er in totaal zo’n 18.000, waaronder de verbreding van de A27, de bouw van Lelystad Airport en de realisatie van tientallen nieuwbouwlocaties. Bouwend Nederland staat door deze uitspraak nu tijdelijk ‘on hold’, want bij nagenoeg elke bouwactiviteit komt nu eenmaal tijdelijk stikstof vrij. Als deze huidige impasse nog maanden voortduurt, vreest de sector voor ontslagen of zelfs faillissementen.
Kunstmest

Vooralsnog zoekt de politiek naar drastische maatregelen om de stikstofuitstoot aan banden te leggen. Daarbij is vooral de landbouw de dupe, vanwege de ammoniak (verbinding tussen stikstof en waterstof) in ons kunstmest. Door onze intensieve veeteelt, hebben we daar heel veel van, beweert de overheid. Dat is waar, Nederland is een van de grootste producenten van kunstmest. Maar 90% van onze kunstmest gaat de grenzen over, naar andere EU-landen. In die zin exporteren wij meer stikstof dan dat we importeren. Kortom, de ‘maker’ van stikstof is vaak een andere dan de ‘bezitter’. Om die reden is het verstandig te kijken naar de ons omringende landen: wat doen ze daar? Het stikstofbeleid in Duitsland en België stelt - in vergelijking tot dat van Nederland - weinig voor. Daar geldt hooguit de voorwaarde dat nieuwe activiteiten rond vastgestelde natuurgebieden geen ’betekenisvolle’ negatieve invloed mogen hebben op de flora en fauna. In Nederland vertalen we ‘betekenisvol’ met ’nul’. Ik ben ervan overtuigd dat als wij de Duitse regels zouden volgen, het gros van de nu verlamde bouwprojecten gewoon door kan gaan.

Braaf

Waarom dan zo eigenwijs? Het heeft met onze nieuwe identiteit te maken: Nederland wil tegenwoordig het braafste jongetje van de klas zijn. We scheppen er plezier in anderen te laten zien hoe het volgens ons hoort. Braaf zijn is goed, maar niet beter, laat staan best. Om de stikstofuitstoot aan banden te leggen zijn maatregelen nodig die houtsnijden, maar ook realistisch zijn. Het niet langer verlenen van vergunningen aan bouwprojecten is dat niet.


Reacties

Rob Harms

17 december 2019 om 17.20 uur

Ted, De spijker op zijn kop. Waarom zijn het niet de mensen met gezond verstand die ons land verder helpen. Iedere week staat er wel een groep te demonstreren in Den Haag. En dat zijn tot mijn schrik niet de ‘normale’ demonstranten! Nee wij, de hardwerkende belastingbetalers.

Michel

16 december 2019 om 15.44 uur

Men is zo bang om de bron aan te pakken: https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/nederland-bouwt-mee-aan-een-sojaroute-die-de-amazone-nog-verder-vernielt~b5dc16b7/

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement