100% energie-neutraal: is dat slim??

Geplaatst op 04 december 2019 door Redactie

Hoe gaan we ons vastgoed verduurzamen? Door daken vol te leggen met zonnepanelen? Door woningen van het gas af te halen, ze luchtdicht te isoleren om ze koste wat het kost energie-neutraal te maken? Of kiezen we voor een slimmere, praktische manier….

In Nederland willen we alle bestaande gebouwen in 2050 energie-neutraal laten zijn. Een loffelijk, maar weinig realistisch streven. Al is het maar omdat 100% energie-neutraal in de praktijk steevast leidt tot enkele weinig energie-efficiënte en relatief dure maatregelen. Dit zit ’m dan vooral in het realiseren van de laatste 10-20%. Zoals wel vaker wegen ook in dit verband de laatste loodjes het zwaarst en zijn maatregelen als het extreem isoleren van gebouwen of het dak opvullen met zonnepanelen niet altijd de meest verstandige. Dat gemeenten, provincies of andere overheidsinstanties dit toch vaak laten doen, heeft vooral te maken met hun publiekelijke voorbeeldfunctie. Bovendien weten zij ook dat dit soort maatregelen financieel ‘gedekt’ door uw en mijn belastingcenten.

Tegen elke prijs?

Voor bedrijven en projectontwikkelaars ligt de situatie volstrekt anders. Ook zij willen verduurzamen, maar niet tegen elke prijs. Zij letten dus meer op maatregelen met een hoog rendement en met een terugverdientijd die te overzien is. En terecht, want het is hun portemonnee. Dat dit in de praktijk vaak tot andere keuzes leidt is dus logisch. De overheid zou er verstandig aan doen deze opties ook eens grondig te bestuderen in plaats van vast te houden aan standaard maatregelen die duur zijn en weinig opleveren.

Thermische buffer

Nog beter is het als de overheid haar strenge voorwaarde van 100% energie-neutraal laat varen en vervangt door een duurzame visie die zowel praktisch als slim is. Eén die rekening houdt met de locatie en het gebied, want stedelijke gebieden hebben een andere aanpak nodig dan landelijke gebieden. Daarnaast zou er een integrale aanpak moeten komen die inspeelt op innovaties, nieuwe technologieën en die het vermogen om buiten de gebaande paden te denken, stimuleert. Dat laatste is namelijk best moeilijk. Toen een middelbare school ons kortgeleden vroeg hun gebouw energie-neutraal te maken, dachten wij ook meteen aan het opvullen van het dak met honderden pv-panelen. Bij de doorberekening gaf onze businesscase echter aan dat dit een onrendabele oplossing zou zijn. Dus gingen we op zoek naar een alternatief. Nu hebben we een thermische buffer gecreëerd waarin we water van 90˚ opslaan met thermische zonnepanelen, zodat we in de winter - zonder toevoeging van elektrische energie - het pand kunnen verwarmen. Deze oplossing leidt voor de school tot een goedkopere exploitatie. En het is nog duurzaam ook!

Als we dergelijke innovaties per gebied kunnen ontwikkelen - en niet per gebouw - is de impact voor zowel de panden als voor het milieu vele malen groter. Daarom is een duurzame gebiedsvisie stap 1 op weg naar een energieneutrale samenleving.


Reacties

Arno Bronswijk

17 december 2019 om 07.55 uur

Ik ben binnen mijn gemeente (Amersfoort) ook bezig geweest met het voorstel van een hot cold storage systeem, waarbij je seizoen overbruggend de warmte kan opslaan. Helaas vond men dit veel te ingewikkeld en is het afgewezen. Ook het peperdure adviesbureau, waarop men dan op blindvaart was niet op de hoogte van deze ontwikkeling en gaf het daarom ook geen kans. Dit systeem zou bijzonder efficiënt zijn zonder dat je de woningvoorraad heel drastisch moet aanpakken. Ik geloof in dit concept maar het is dus de kunst om dit inzichtelijk te maken voor overheden. Isoleren dat begrijpt men wel maar een grootschalig warmte opslagsysteem en het doorrekenen hiervan dat is iets te hoog gegrepen voor ze. Daarnaast was ik bezig om een gelijkspanningsnet te introduceren, welke direct met de zonnepanelen kan werken. Dit parallel DC net zou dan de overtollig geproduceerde energie in dit warmtevat op kunnen slaan, zonder dit terug te moeten voeden op het AC net. Dus hiermee kan je een enorme efficiency slag slaan zonder dat je direct in de woning allerlei erg dure aanpassingen moet maken. ik vind het verhaal erg herkenbaar en zie dan ook voor het bedrijfsleven de opdracht om meer energie te steken in het opvoeden van de locale overheden, door ze meer bewust te maken van de technische innovaties die inmiddels beschikbaar zijn om de energietransitie betaalbaar te maken.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement