Wat een herrie

Geplaatst op 18 november 2019 door Redactie

Stilte. Echte stilte. Wie kent dat nog? Het valt me wel eens op hoe zeldzaam echte stilte is geworden in ons drukke en nogal volle landje. Overal en altijd hoor je wel geluiden. Zelfs midden in de nacht. Het valt je misschien pas op hoe bijzonder stilte is, als je op een of andere prachtige plek in de natuur bent. Op de Wadden of zo. Of wellicht tijdens de vakantie.

De wereld van het geluid is wonderlijk. Je kunt geluid niet zien maar natuurlijk wel horen. En soms kun je ook het voelen. Als je dichtbij een krachtige geluidsbron staat, voel je de geluidsgolven als het ware. Geluid beweegt zich razendsnel voort als trillingen in de lucht. Dat gaat met een slordige 1200 kilometer per uur.

Het weer kan een belangrijke rol spelen in hoe ver het geluid kan dragen. Iemand die relatief dichtbij een grote weg woont, heeft ongetwijfeld wel eens gemerkt dat je in de avond of nacht het verkeer soms zo duidelijk hoort. Terwijl er dan uiteraard veel minder verkeer is en dus ook minder geluid wordt geproduceerd. De redenatie kan zijn, dat het verder zo stil is dat je het verkeersgeluid beter hoort. Dat klopt op zich wel, maar er is meer aan de hand.

De thermische gelaagdheid van de onderste luchtlagen speelt een belangrijke rol. Overdag is het aan de grond doorgaans het warmst. Hoe hoger je komt, des te kouder het wordt. In de avond keert dit vaak om. Als de zon daalt en uiteindelijk ondergaat, begint de grond door uitstraling af te koelen. Zeker als het helder en rustig weer is met weinig wolken en weinig wind. Er vormt zich dan een zogenaamde inversie. Een omkering van de normale temperatuurverdeling met toenemende hoogte. De koudste lucht zit bij helder weer juist onderin. Op een hoogte van tientallen en soms enkele honderden meters kan een scherpe overgang zitten naar warmere lucht.

Deze inversie kun je beschouwen als een soort deksel. De koude lucht blijft eronder gevangen. Alle luchtverontreiniging die dan wordt uitgestoten, kan zich niet mengen met hogere luchtlagen. Er kan zelfs een situatie van smog ontstaan Met geluid gebeurt iets soortgelijks. Geluid dat onder de inversie wordt veroorzaakt, weerkaatst deels tegen de inversie. En blijft daardoor ook enigszins gevangen. Daardoor kan het gebeuren dat vooral bij helder en rustig weer, het geluid van een weg op enige afstand veel verder draagt en dus eerder als hinderlijk wordt ervaren.

Dat alles brengt me bij de discussie over het geluid van warmtepompen. Het ziet er naar uit dat er strengere wetgeving komt met betrekking tot het geluid van de warmtepompen. Die worden doorgaans (bij het lucht-lucht type) buiten geplaatst om maximaal te kunnen werken met temperatuurverschillen. Maar het pompsysteem maakt wel geluid. Op de perceelgrens zou het geluid maximaal 40 DB mogen zijn. Dat is niet veel. Een voorbij rijdende auto is al gauw goed voor 50 DB. Een koelkast die aanslaat zou ook wel 50 DB kunnen produceren. Dus 40 valt best mee. Zeker als we bedenken voor welke andere bronnen in onze dagelijkse leefomgeving weinig of geen richtlijnen zijn. Dus een boel herrie om dat beetje geluid van warmtepompen wellicht?


Reacties

a v bavel

22 november 2019 om 18.52 uur

De wp omkasten en die omkasting aan de binnenzijde geluid-absorberend bekleden? Afschermen?

Huub

19 november 2019 om 11.38 uur

Een leuk stukje van Reinier, totdat hij over warmtepompen begint. Daar heeft hij dus gewoon geen verstand van. Hij mag bij mij thuis in Venlo komen luisteren hoe de warmtepomp op het dak van de buren achtereenvolgens opstart, door de eigenfrequentie van de omkasting heengaat, een tijd op werktoerental blijft draaien, weer door zijn eigenfrequentie teruggaat en vervolgens tot stilstand komt. Ik heb zelf metingen gedaan van het geluidsniveau en dat bedraagt 36 dB(A) bij werktoerental en 39 dB(A) wanneer hij door zijn eigenfrequentie gaat. Binnen de toekomstige norm van maximaal 40 dB(A). En toch knap irritant voor een "open-raam-slaper". Hoe moet dat straks verder in buurten waar veel rijtjeshuizen en flatgebouwen staan, wanneer de "van gas los" gekte werkelijk losbarst? Ik las laatst een quote die op het zelfde niveau zweeft als het verhaal van Reinier: "Warmtepompen maken geen lawaai, maar geluid". Waarschijnlijk van iemand die deze geluid makende warmtepompen verkoopt. Welnu, irritant geluid heet bij ons "lawaai". En het "geluid" van warmtepompen is irritant. Kom maar een keer 's nachts luisteren.

Rob Durvers

19 november 2019 om 07.52 uur

Reinier laat zich betalen om een stukje te schrijven. Triest. Stille lobby met geen inhoud. Bijna continu 40db is irritant in een bebouwde omgeving. Bron voor ellende. De (elektrisch) rijdende rechter zal het nog druk krijgen met burenruzies.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement