Plug and play verandert rol en positie installateur

Geplaatst op 29 oktober 2019 door Redactie

In de installatiebranche is plug and play tegenwoordig het toverwoord. Deze kant-en-klare oplossingen worden zonder complexe montage eenvoudig gekoppeld aan bestaande installaties. Installateurs zijn er dolblij mee, omdat ze met plug and play tijd en geld besparen. Maar dat is vooral op korte termijn. Op de lange termijn… .

Apparaten die in de fabriek stekkerklaar worden geproduceerd zijn onder aannemers en installateurs gewild. De meeste fabrikanten spelen gretig in op deze populariteit. Zij zien dat gemak, eenvoud en snelheid de kern zijn van dit succes. Werd er vroeger veel tijd en aandacht besteed aan het monteren en koppelen van deze apparaten aan de bestaande installatie, nu steek je de stekker in het stopcontact en het werkt! Wat betekent dit in de praktijk? Dat de installateur niet langer ervaren monteurs nodig heeft met kennis van zowel de installatie als van het nieuwe product. Met plug and play kan in principe het kind de was doen. Ideaal voor installateurs die hun tijd liever steken in projecten uitvoeren dan in kennis vergaren. Bovendien is er nog een pluspunt: snelheid van werken. Werd er tot voor kort nog 20 uur gecalculeerd voor montage, nu volstaan 60 minuten! Ook daar profiteert de installateur van, want hij heeft zijn monteurs in deze hectische tijden hard nodig. Aangenomen dat hij genoeg monteurs heeft… .

Verandering van rol

Zo beschouwd biedt plug and play voor de installateur louter voordelen. Nu hij minder (ervaren)handjes tot zijn beschikking heeft, maken fabrikanten met deze apparaten zijn leven een stuk makkelijker. Toch kleven er ook gevaren aan deze werkwijze. Door plug and play verandert de rol van de installateur. Was hij tot voor kort montage-expert en intermediair tussen fabrikant en eindgebruiker, straks is dat niet meer nodig. Als een installateur zich niet meer verdiept in de techniek van dit soort apparaten, wendt de eindgebruiker zich bij vragen tot de fabrikant. Diezelfde fabrikant wordt straks ook het rechtstreekse aanspreekpunt voor de eindgebruiker als het apparaat na 15 jaar gebruik vervangen moet worden. Voor hem biedt de installateur geen toegevoegde waarde meer.

Is bovenstaande een doemscenario? Misschien. Feit is dat u als installateur baat heeft bij het waarborgen van uw rol en positie in de markt, vooral als de economie straks mogelijk weer tot stilstand komt. Hoe u dit gaat doen is aan u. Er zijn grofweg twee keuzes: of u investeert de komende tijd fors in het vergaren van kennis of u gaat een partnership aan met een fabrikant van plug and play-apparaten. Welke oplossing past bij u?

Reageren

Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement