Stekkerauto’s

Geplaatst op 10 oktober 2019 door Redactie

Persoonlijk vind ik het een wat denigrerend woord. Stekkerauto. Want een elektrische auto is één brok vernuft en innovatie. Feitelijk klopt het natuurlijk wel want een elektrische auto wordt met de stekker opgeladen. Dat kan zelfs op een gewoon stopcontact alleen duurt het laden dan veel langer dan via de laadpaal. Bovendien trekt de auto tijdens het laden veel stroom. Als de vaatwasser of wasmachine op dezelfde groep zit, kun je die maar beter even niet gebruiken waarschijnlijk.

De ontwikkelingen met die elektrische auto’s gaan razendsnel. Vrijwel iedere autofabrikant is er inmiddels mee bezig. En hoe. Volkswagen heeft aangekondigd, om uiterlijk over 10 jaar maar liefst 70 verschillende modellen rijklaar te hebben. Volgend jaar komt de Volkswagen ID3 op de markt. Het kan zo maar een geduchte concurrent worden van Tesla die onlangs de inmiddels zeer populaire Tesla model 3 lanceerde. Je ziet dit nieuwste model van de succesvolle Amerikaanse autofabrikant ook op de Nederlandse weg al vaak rijden.

Technische innovatie gaat soms verbluffend snel. Men spreekt wel van ontwrichtende techniek. In de vorige eeuw hebben we het ook een aantal keren gezien. Neem bijvoorbeeld Kodak. Een succesvolle speler in de wereld van de fotografie die te laat alle zeilen bijzette toen digitale fotografie aan z’n niet te stuiten opmars was begonnen. Ze hadden het nakijken. Vergelijkbare supersnelle ontwikkelingen hebben we gezien op het gebied van muziek, video en telecommunicatie. We kunnen nu mobiliteit aan dit rijtje toevoegen. Autoconcerns die niet tijdig hebben ingezet op de elektrificatie van het rijden, hebben zo direct het nakijken. Kenmerkend bij deze snelle revoluties is dat er ook nieuwe spelers verschijnen die ‘vanuit het niets’ een leiding gevende positie innemen. Tesla is uiteraard een goed voorbeeld.

Het aandeel elektrische auto’s zal dus exponentieel toenemen in de komende 5 tot 10 jaar. Dat betekent bedreigingen, uitdagingen en kansen. Als iedereen aan het eind van de werkdag zijn auto aan de laadpaal hangt, betekent dat sowieso een enorme piek in de vraag naar elektriciteit. De vraag is of het net dat wel aan kan. Wellicht moet er flink geïnvesteerd worden in netverzwaring. Maar er moeten ook genoeg laadpalen zijn. Omdat thuis laden het goedkoopst is, zal de vraag naar privé laadpalen flink toenemen. Langs de snelweg betaal je immers zomaar 2 tot 3 maal zo veel voor een kilowattuurtje. Daar ligt dus een mooie kans voor de installatiebranche. Een laadpaal koop je niet zo maar eventjes als doe-het-zelf pakket bij de Praxis of de Gamma. Daar komt elektrotechnisch vakwerk bij kijken.

Het zou me niet verbazen als de vraag naar zonnepanelen ook verder blijft toenemen. Mede omdat we overstappen op elektrisch rijden en met name in nieuwbouw ook op volledig elektrische huishoudens. We gaan meer stroom gebruiken. De goedkoopste stroom is de stroom die je zelf opwekt. Zeker als de salderingsregeling in de toekomst mogelijk wordt afgebouwd door de overheid. Als we het overschot aan opgewekte zonnestroom niet meer rendabel kunnen salderen, zou je natuurlijk graag je stroom willen opslaan. Dat is echter nog een lastige dobber. Het zou kunnen in de accu van de elektrische auto. Een moderne middenklasser zoals de Tesla 3 kan het verbruik van een gemiddeld huishouden gedurende ongeveer een week leveren. Maar ja, die auto heb je om er mee te rijden en dan gaat die vlieger niet op. Bovendien heb je in de winter geen overschot opgewekte zonnestroom. Kortom, hier liggen nog heel veel uitdagingen in de transitie naar een duurzame samenleving.Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement