Is uw accu weer opgeladen of is-ie kapot?

Geplaatst op 26 augustus 2019 door Redactie

Terug van vakantie? En… tot rust gekomen? U moet er namelijk weer tegenaan de komende maanden. De orderportefeuille puilt begin september ook bij u waarschijnlijk uit. Want dat is wat vakantie tevens doet: het stapelt werk op. Met als gevolg dat u het nu minstens zo druk heeft (of nog drukker) dan vóór de zomer. Als dat het geval is, mag ik hopen dat uw accu weer is opgeladen en het dus doet. Want als-ie kapot is… .

De een luiert weken bij het zwembad, de ander fietst 2000 km naar Rome en weer een ander gaat thuis de zolder verbouwen. We hebben allemaal onze eigen manier om vakantie te vieren. Maar hoe we het ook doen, we willen in deze periode vooral genieten en ontspannen. Dat laatste is hard nodig, want op ons werk heerst continue drukte en stress. Bovendien tel je tegenwoordig zonder ambities en targets niet meer mee, dus volgen we in de avonduren een cursus of opleiding. En dan is er nog ‘privé’: de veeleisende partner, de lastige kinderen, maar ook de hulpbehoevende opa of oma, het fitnesscentrum en het stel goede vrienden. Hoe houd je al die ballen in de lucht?

Accu

Vooral jongeren hebben daar volgens recent onderzoek moeite mee. Terwijl deze doelgroep zich juist meer dan ouderen bekommert om een evenwichtige work-life balance, heeft een fors percentage (bijna 20%) last van burn-out klachten. Hun ziekteverzuim is relatief hoog, terwijl hun arbeidsproductiviteit laag is. Bij hen is de accu leeg. Of misschien wel kapot. Hoewel je in de winkel zo’n exemplaar simpel kunt vervangen, is dat met de menselijke accu een stuk lastiger. Die kun je niet vervangen, je hebt slechts één energiebron en één lichaam.

Juist daarom moet je er nog zuiniger op zijn, omdat voorkomen beter is dan genezen. Mijn tip? Luister naar je innerlijke accu, gebruik ‘m intensief op dagen dat je moet pieken, maar laad hem ook regelmatig op met momenten van rust en afwisseling. Werk niet door met een conflict of tegen je zin, doe vooral wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat je energie oplevert. En zorg voor evenwicht tussen uitdaging en comfort, tussen werk en privé en tussen rechten en plichten. Door beter naar onze innerlijke accu te luisteren, raakt-ie niet zo gauw leeg en gaat-ie ook veel langer mee. Het zou toch zonde zijn als u er de komende weken achter komt dat uw vakantie - en dus uw oplaadperiode - voor niets is geweest.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement