De stip … achter de horizon

Geplaatst op 01 augustus 2019 door Redactie

Een duurzame samenleving, dat willen we in Nederland. Daarom moet op 1 januari 2023 elk gebouw groter dan 100m2 een energielabel C hebben en streven we naar een volledig energieneutrale gebouwde omgeving in 2050. Of zoals sommige beleidsmakers zeggen, al eerder in 2030. Of dit alles reëel is, weet ik niet. Toch verdienen deze ambities waardering omdat organisaties door deze stip in beweging komen. En dat is positief. Zolang we onze keuzes maken met ons verstand.

In tegenstelling tot bedrijven, die met hun kantoorpanden relatief flexibel kunnen anticiperen op strengere wet- en regelgeving op dit gebied, moeten ziekenhuizen bovengenoemde eisen langer voorbereiden en strakker plannen. Daarom kijken de meeste ziekenhuizen verder dan 2023. Natuurlijk treffen ze nu maatregelen om te voldoen aan het verplichte energielabel C, maar wat je vooral merkt is dat hun vizier op de langere termijn is gericht. Zo schuift een aantal ziekenhuizen hun focus bewust door naar 2030 en zijn ze nu al bezig met de vraag hoe realiseren we tegen die tijd een energieneutrale omgeving? Wat moeten we doen om niet meer energie te gebruiken dan dat we opwekken?

Lange termijn

Als je er goed over nadenkt, is deze keuze niet meer dan logisch. Al is het maar omdat bijvoorbeeld installaties in een ziekenhuis nogal complex zijn. Ruimtes zoals een OK of een laboratorium - maar ook verpleegafdelingen - stellen hoge eisen aan het binnenklimaat en dus aan de prestaties van installaties - en hun continuïteit. Bovendien vormen alle (onderhouds)werkzaamheden aan installaties een bedreiging voor het 24/7-karakter van een ziekenhuis. Je kunt in een dergelijke verpleegomgeving nu eenmaal niet zonder gevolgen een luchtbehandelinsgkast tijdelijk op non-actief zetten. Ziekenhuizen zijn hierdoor gedwongen vooral aan de langere termijn te denken, ook vanwege de onophoudelijke vooruitgang in technologie. Deze zorgt straks voor een ingrijpende verandering van de gezondheidszorg. Neem van mij aan: ziekenhuizen zien er over 20, 30 jaar volstrekt anders uit. Met een andere energiehuishouding en dus met andere installaties.

Gevolgen voor u?

Wat betekent dit alles voor u, als installateur, adviseur of leverancier? Om bedrijven en instellingen te helpen bij hun transitie naar een energieneutrale gebouwde omgeving, moeten wij vooral verstandige keuzes voor hen maken. Daarbij levert prioriteit geven aan de doelstellingen op korte termijn weliswaar een tevreden wetgever op, maar niet de meest duurzame oplossing. Die ontstaat pas door te kijken naar het effect van maatregelen over 20, 30 jaar. En nog langer. Wat er dus van u en mij wordt gevraagd is niet alleen naar de stip aan de horizon te kijken, maar vooral naar dat exemplaar … erachter.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement