Why, How, What, proces of product? Thnx Sustainability!

Geplaatst op 30 juli 2019 door Redactie

Waar heb je meer aan, een nieuw product of vernieuwing in je productieproces? Een weinig relevante, academische vraag? Je kunt het vertalen naar de vraag wat dominanter is, marketing of techniek. Marketeers willen vooral catchy producten, in elk geval producten die je ‘innovatief’ kunt noemen. Dat verkoopt lekker.
Voor technische, technologische vernieuwing in het proces is de visionair vaak aangewezen op het argument ‘kostenbesparing’ wil hij of zij een idee over de bühne krijgen.

De chemiepoot van AkzoNobel is verzelfstandigd en heet nu Nouryon. Mooi gekozen naam. Refereert aan de oorsprong van het bedrijf, Noury & Van Der Lande, dat later onderdeel werd van Akzo. De verzelfstandiging en de herstart onder eigen vlag gaat gepaard met een publiciteitsoffensief. De nog onder de AkzoNobelvlag gelanceerde ‘Imagine Chemistry Start Up Challenge’ past daar perfect in. Start Ups in de wereld van de chemie krijgen de gelegenheid een samenwerkingstraject op te zetten met Nouryon en kunnen een ‘vervolg award’ winnen.

Een startend bedrijf dat samenwerkt met een multinationaal chemiebedrijf, dan kan bijna niet anders dan gaan over ‘enabling technology’. Enabling, dat betekent technologie die iets anders mogelijk maakt. Dat levert dus niet meteen nieuwe producten. Jawel het kan gaan over het productieproces in de chemie. Ziedaar, de marketingmensen binnen Nouryon kunnen nu ook dergelijke innovaties supporten. Het is image building.

Het levert prachtig nieuws op. Dit voorjaar wonnen twee nog vrij jonge bedrijven die instrumentatie ontwikkelen en op de markt brengen: Arenal Process Control Solutions en Ingu Solutions. Arenal ontwikkelt en levert revolutionaire acoustische sensoren om chemische processen te sturen. Ingu zorgt op ingenieuze wijze dat informatie beschikbaar komt over wat er gebeurt in smerige pijpleidingen. Da’s-nie-zo-sexy voor een groot publiek.
Toch kan Nouryon er mee pronken. Een beter proces maakt de besmette chemie immers duurzamer. Het is een anachronisme, verduurzamen in de chemie.

Toen ik op zoek ging naar een plaatje bij de boodschap, de boodschap van kip en ei, product of proces, toen kwam ik uit bij ‘de gouden cirkel van Simon Sinek’. Simon Sinek is een leiderschapsgoeroe. Dat is ook een anachronisme. Zo’n goeroe wordt beroemd met open deuren, hij zegt wat iedereen al wist. Hij wordt gevierd spreker die niks zegt en krijgt volgelingen omdat onze cultuur iedereen pusht leider te willen zijn.

Het is een beetje als iemand die een kip nadoet om het songfestival te winnen. Het doet denken aan de verhaaltjes in de Donald Duck.
Zo zit die gouden cirkel zelf ook in elkaar: kijk eerst naar het WHY, waarom, dan naar het HOW, hoe en tenslotte naar het WHAT, wat.
Waarom doet Nouryon, deed Akzo Nobel de Start Up Challenge? Heel eerlijk: ‘we willen groeien’. Hoe doet Nouryon dit? ‘We creëren een imago van sustainability, duurzaamheid’. O, anachronisme. Wat doet Nouryon? Awards uitreiken aan bedrijven die hun proces verbeteren. De aandacht in innovatie wordt verlegd van nutteloze productvernieuwing naar werkelijke verbetering van productie. Hoe je met kromme stokken iets recht kunt maken.

En, by the way, je processen anders inrichten, maakt meestal ook nieuwe producten mogelijk. Hoe visionair kun je zijn zonder het zelf te beseffen.