Maak werken bij uw bedrijf sexy!

Geplaatst op 07 juni 2019 door Redactie

Hoewel onze sector op grote schaal nieuwe medewerkers goed kan gebruiken, lukt het de meeste bedrijven niet of nauwelijks deze te werven. Wat is het probleem? Zijn er geen geschikte kandidaten of lopen ze niet (meer)warm omdat het werk te weinig aantrekkelijk is? Ik vrees het laatste. Dus moeten we het meer sexy maken!

Tijden veranderen: medewerkers die dag-in-dag-uit voor de baas klaar staan en werkweken maken van 60 uur of meer, bestaan niet meer of sterven langzaam uit. De nieuwe generatie wil best hard werken, maar hecht minstens zo veel waarde aan gezin en vrije tijd. Ze zoeken naar plezier en uitdaging en zijn gevoelig voor prettige arbeidsomstandigheden. En met name daar knelt de realiteit, want een job waarbij je om zes uur naast je bed moet staan, ruim een uur in de auto (en dus in de file) moet zitten om vervolgens in een koude container je zelfgemaakte boterham op te moeten eten, is allesbehalve verleidelijk.
Het beste voorstel…

Dat vooral deze leeftijdsgroep (tussen de 20-40 jaar) nauwelijks reageert op vacatures, is eigenlijk logisch: ze zijn opgegroeid in een comfortabele wereld, met welvaart “all over the place”. Bovendien zijn ze slim en weten ze dat u als potentiele werkgever niet zonder hen kan, dus ja…, dan is het wachten op wie het beste voorstel doet! En dat beste voorstel is meer dan een goed salaris. Het is zelfs meer dan een auto van de zaak of aantrekkelijke opleidingsmogelijkheden. De huidige arbeidskracht zoekt een ideale work-life balance: dus met flexibele werktijden, want ’s ochtends moet de kleine eerst naar de kinderopvang worden gebracht. En elke dag een uur reizen in de auto? No way, 20 tot 30 minuten is meer dan genoeg.

U doet er als installateur, technisch-adviseur of leverancier verstandig aan te luisteren naar deze wensen. Waarom? Omdat u vooral toch tevreden medewerkers wilt, die met plezier - en een hoge arbeidsproductiviteit - voor u werken en (bijna) nooit ziek zijn. Want onderschat de schade niet die bijvoorbeeld een langdurige burn-out van een medewerker uw onderneming toebrengt; deze is enorm. Wees daarom verstandig, richt uw organisatie - waar mogelijk - anders in, schep de juiste sfeer en accommodatie voor deze nieuwe generatie medewerkers, creëer een loyale “familieband” waarin je elkaar helpt en ondersteunt: kortom, maak het werken voor uw bedrijf meer sexy. Dat kan al door de prikklok te verbannen en flexibele werktijden in te voeren. Of nog beter: het thuiswerken te stimuleren. Maar ook het openen van kleine satellietvestigingen op locaties waar uw medewerkers wonen, doet wonderen. Sexy zijn is niet zo moeilijk, integendeel.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement