Selecteer op 2.0 medewerkers!

Geplaatst op 08 mei 2019 door Redactie

De meeste installateurs hebben het drukker dan ooit. Voor zover je ze hoort klagen, is dat over een tekort aan 'handjes', niet aan opdrachten. Om dan in deze welvarende tijd na te denken over de continuïteit van uw bedrijf, lijkt vreemd, maar is juist verstandig. Omdat u nu de basis moet leggen om uw meest belangrijke bezit: uw medewerkers - aan u te binden. Voor als het straks economisch weer minder gaat… .

Als directeur/eigenaar, denk je in alles wat je doet primair aan het voortbestaan van je bedrijf. Daarbij weet ook ik dat mijn medewerkers mijn belangrijkste 'asset' vormen. Zij zijn ons bedrijf; zonder hen, is er geen onderneming, geen continuïteit, geen toekomst. Dus zorg je goed voor ze: geef je ze een werkplek waar ze los kunnen gaan met hun ambities en talenten, bied je ze ruime opleidingsmogelijkheden en carrièrekansen en geef je ze een goed salaris. Ondanks dat, verliezen ook wij af en toe vakkundige professionals. Er zijn nu eenmaal veel kapers op de kust. Zeker nu.

2.0

Maar in tegenstelling tot collega-bedrijven die bij het plotselinge vertrek van een medewerker in blinde paniek nieuwe mensen gaan werven, tellen wij eerst tot twee. En denken we na over de gevolgen hiervan op belangrijke pijlers van ons bedrijf, zoals kennis, visie, maar ook factoren als leeftijdsopbouw en diversiteit. In plaats van impulsief te handelen en op zoek te gaan naar een identieke vervanger op korte termijn, stellen wij ons juist de vraag of dit niet een goed moment is om bijvoorbeeld een andere invulling te geven aan zo’n functie of medewerker? Daarbij letten we vanzelfsprekend op onze continuïteit, maar ook op waar we als bedrijf naar toe willen en wat we nodig hebben om onze onderneming verder te verbeteren, op weg naar een 2.0-versie.

Want als medewerkers de belangrijkste 'asset' van je bedrijf vormen, moet je bij vervanging juist streven naar nog geschiktere medewerkers, naar mensen die je bedrijf beter maken. Nu zie ik bedrijven bij het vertrek van medewerkers vooral uit angst handelen: angst voor een tekort aan handjes, angst om 'nee' te moeten zeggen tegen opdrachten. En dus nemen ze nieuwe medewerkers aan om dat tekort op te heffen, niet om het bedrijf naar een hoger plan te tillen, laat staan om de continuïteit - ook op termijn - te garanderen.

Vette, magere jaren

En daar wringt de schoen, want een ding weet ik zeker: na deze vette jaren, volgen straks mindere jaren. En juist dan moet u zich kunnen onderscheiden door uw kennis, vakkundigheid en innovatiekracht. Oftewel, door de kwaliteit van uw medewerkers. Daarom selecteer nieuwe medewerkers niet uitsluitend op hun beschikbaarheid, maar op hun 2.0-vermogen. Daar profiteert u straks nog meer van!


Reacties

p Mulder

5 mei 2020 om 16.45 uur

Ik geef je groot gelijk. Een bedrijf kan productiever worden door in zijn personeel te investeren. Dagelijks komen er nieuwe ontwikkelingen, waardoor je optimaal alle vakmannen moet bijscholen, zodat ze op de hoogte blijven van moderne innovaties. Een voorbeeld van nieuwe ontwikkelingen zijn slimme sloten.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement