GAFAM versus BATX, Europa lachende derde

Geplaatst op 04 april 2019 door Redactie

Ook af en toe pissig over Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft? GAFAM heet dat kartel tegenwoordig. ‘Make America Great Again’ is bedoeld om die bende van vijf de wereld te laten beheersen. Vooral goed voor Wall Street en de Happy Few die woekerwinsten maat.

‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’ was het adagium waar eerst Japan en later Taiwan en Zuid Korea groot mee werden. Nu is het de strategie van de Chinese ‘volks’republiek. BATX is de kloon van GAFAM. De letters staan voor Baidu, Alibaba, Tencent en Xiaomi. Google maar even op de namen. Het zijn de Chinese equivalenten van de GAFAM-brothers. Hun miljardenomzet is nog niet helemaal op het astronomische niveau van de Amerikaanse algoritmecowboys, maar haalt hard in.

En wat gebeurt er in Europa, het Avondland?
Missen we massaal de boot op het oude continent?
Zijn we te druk met een ander acroniem, BREXIT?

Zoals zo vaak is Europa de lachende derde. Verdeeldheid en kleinschalig opereren is zo’n enorme kracht. Wordt zo onderschat, omdat het er uitziet als zwakte. Wij leggen GAFAM en BATX allebei aan banden. BOL.com is al groot zat. Groter worden levert te weinig sociaal-maatschappelijk rendement weet Europa; roept weerstand op. Natuurlijk kopen we bij de GAFAM- en BATXbandieten, maar tegen voorwaarden, regelgeving en met een weerzin die uiteindelijk hun ondergang worden.

BREXIT is een mooi voorbeeld, gaat in tegen alle logica en wetten van de wereldwijde bedrijfseconomie.
Het is de charme van Europa en naar het schijnt ook van het minstens zo oude India. Die twee continenten bieden naar hun aard en maatschappelijke structuur balanszoekend tegenwicht aan woekerwinstgerichte dinosourussen. Inderdaad, als de grenzen tussen bedrijven belangrijker worden dan de grenzen tussen landen en volken, dan gaat er iets goed mis, ook voor de meeste bedrijven. Er zijn er maar negen zo ‘machtig’ als GAFAM en BATX. Al die andere miljoenen bedrijven zijn veel malen belangrijker voor ons bestaan en extreem gevoeliger voor wat we als mensen prettig vinden.

Neem nou de installatiewereld in Nederland, per definitie een sector met veel relatief kleinschalige spelers. Nergens in de wereld functioneert die sector op het niveau van ons land, durf ik te stellen. En we zien we zelf veel mogelijkheden om het nog beter te doen.

Bovendien, wie is van wie afhankelijk? Kunnen de hoogmoedige GAFAM- en BATXbedrijven iets uitrichten zonder degenen die de locale infrastructuur aanleggen en onderhouden?
De Britten doen volop mee, geworteld in ‘High Teas’, ‘Fish & Chips’ en ‘stiff upperlips’. Nostalgische empire-believers zijn het totaal oneens met City-Yups die ’s morgens niet weten of ze wakker worden in Londen, New York of Singapore. Verdeeldheid is een kracht, als je er mee kunt dealen. Ook de modebewuste Fransen met hun ‘gilets jaunes’ weten dat.

Is praten over ‘Europa’ dan wel zinnig? Zeker. Neem talenwonder Frans Timmermans, welbespraakt, weinig macht, grootgroeiend imago en erudiet. En zo hebben we er nog wel een paar in Brussel. Daarmee houd je zonnekoning Trump en keizerdespoot Xi Jinping wel aan de praat. En reken maar dat de GAFAM- en BATX-boys en -girls hun afhankelijkheid van het versnipperde Europa gaan voelen. Láchen man.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement