Speel geen verstoppertje

Geplaatst op 18 februari 2019 door Redactie

De faalkosten bij een doorsnee project zijn in Nederland gemiddeld 15%. Meestal neemt de installateur deze kostenpost achteraf voor zijn rekening. Als diezelfde installateur volgens Uneto-VNI onder aan de streep gemiddeld 5% marge overhoudt, dan is meteen duidelijk waarom enkele installateurs zelfs vandaag de dag nog met verlies draaien.
Terwijl het toch anders kan. Nee, zelfs moet.

Het is begin februari. Buiten waait het stevig. We hebben met de installateur afgesproken een rooftop te plaatsen op het dak van onze gezamenlijke klant. Maar in plaats van 8 uur, komt het ingehuurde hijskraanbedrijf een uur later. Bij hun stond 9 uur in de agenda. Geen idee hoe dat kan. Bovendien vinden ze dat de storm zo hevig is, dat het onverantwoord is te gaan hijsen. We moeten maar een nieuwe afspraak maken.

Spin in het web

Faalkosten heb je in alle soorten en maten. Het gros ontstaat door menselijke fouten, vaak als gevolg van slechte communicatie. Helaas zijn juist dit soort faalkosten moeilijk aanwijsbaar - en dus niet-verzekerbaar - en draait de installateur in de regel voor deze kosten op. Als spin in het web communiceert hij ten slotte met alle partijen, dus ja. Maar juist hij heeft last van de huidige marktomstandigheden waarin er sneller - en efficiënter - moet worden gebouwd en geïnstalleerd. Door een toename van deze werkdruk liggen allerlei faalkosten nu meer dan ooit op de loer. Er is immers minder tijd voor voorbereiding, afstemming en registratie. En helder en duidelijk communiceren is nu eenmaal lastig voor elke techneut… .

Geen verborgen agenda’s

Een eenvoudige rekensom leert dat bij een gemiddeld project van € 250.000,- de installateur toch € 37.500,- aan omzet misloopt. Let wel, door faalkosten die eigenlijk betrekkelijk eenvoudig zijn te voorkomen. Hoe? Door bedrijfsprocessen en procedures dicht te timmeren? Nee. Integendeel, door elkaar juist meer te vertrouwen en dus transparanter te zijn en eerlijk te communiceren. Geen verborgen agenda’s, geen geheime codes, geen mysterieuze afspraken met derden. Zo zou het idealiter moeten zijn. Helaas is de praktijk anders en is er nog wel eens sprake van rivaliteit tussen fabrikant en installateur. Terwijl we toch samen het beste voor de eindklant willen.

Maar omdat de installateur niet het achterste van zijn tong laat zien, doen wij dat evenmin. Stom, maar waar. Terwijl we weten dat transparantie en samenwerking gebaseerd zijn op wederzijds vertrouwen, op elkaar wat gunnen. Maar ook op “niet moeilijk doen” als er - ondanks alles - toch ergens faalkosten ontstaan. Hoewel voorkomen beter blijft dan genezen!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement