43 miljoen m2 voldoet niet aan C-label!

Geplaatst op 04 februari 2019 door Redactie

Met de publicatie in het Staatsblad twee maanden terug, is het nu definitief: elk kantoor groter dan 100 m2 moet vóór 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Ontbreekt deze, dan mag het pand niet meer als kantoor verhuurd worden. Op dit moment voldoet meer dan de helft van alle kantoorpanden niet aan dit C-label. Er is dus werk aan de winkel.

De vraag naar commercieel vastgoed nam ook in 2018 weer verder toe. Daarbij valt vooral de grote belangstelling voor groene, energiezuinige panden op. Deze trend tot het verduurzamen van vastgoed wordt niet alleen door de politiek fors gestimuleerd, ook verschillende banken zetten hier op in. Zo verstrekken Rabobank, ING en ABN Amro uitsluitend nog nieuwe financieringen voor commercieel vastgoed als zij beschikken over ten minste energielabel C.

Besef?

Kortom, verschillende neuzen wijzen nu dezelfde kant op. Voor mijn gevoel zijn echter vooral de “grote spelers” op dit gebied actief: projectontwikkelaars met tientallen kantoorpanden in de Randstad. Maar hoe zit het met al die middelgrote en kleinere vastgoedbeheerders? Leeft bij hen ook het besef dat huurders straks uitsluitend nog interesse hebben in energiezuinige, duurzame kantoorpanden en dat zij dus om meer dan één reden (de verplichting voor het C-label) nu snel aan de slag moeten?
Over dit “aan de slag moeten” wordt in de praktijk - merk ik - nog wel eens moeilijk gedaan. Alsof het verduurzamen van een pand een uiterst complexe operatie is die honderdduizenden euro’s kost. En waar je niets aan verdient… . Onzin, het gros van de kantoorpanden kan zonder bouwkundige ingrepen aangepast worden voor energielabel C. Aanpassingen aan de luchtbehandelingsinstallaties of het vervangen van de verlichting kunnen al voldoende zijn. Om exact te weten welke maatregelen nodig zijn, adviseren wij altijd een energiescan te laten uitvoeren.

Hoge nood

Gespecialiseerde bedrijven - en installateurs - zijn daar de aangewezen instanties voor. Ondanks de drukte bij de meeste installatiebedrijven, adviseer ik hen deze vraag toch serieus op te pakken met hun opdrachtgevers. Omdat de nood hoog is: volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken voldoet namelijk meer dan de helft van alle kantoorgebouwen in Nederland nog niet aan de C-norm. Omgerekend is dat 43 miljoen m2 kantooroppervlakte. Om al deze panden binnen 4 jaar te verduurzamen, is actie nodig. Een eenvoudige rekensom leert dat de markt vanaf nu elk jaar 10 miljoen m2 kantooroppervlakte op het C-label moet opleveren. Dat is elke dag ruim 28.000 m2!

En om de urgentie nog groter te maken: de verduurzaming van kantoorpanden houdt niet op bij de wettelijke norm van 2023 op niveau C. Voor 2030 wordt deze waarschijnlijk al verhoogd naar het A-label. Het is maar dat u het weet!


Reacties

HanPrinsen

19 maart 2019 om 17.49 uur

Kleine vastgoedbeheersders moeten nu hun krachten bundelen om aan die C-norm te gaan voldoen tot 2023 dat is nog maar 4 jaar dat is snel voorbij. Investeer in de komende jaren dat geeft na 4jaar een goed rendement.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement