Gun uw klant die paar miljoen

Geplaatst op 10 december 2018 door Redactie

Net als vorig jaar, dreigt ook in 2018 de ISDE niet volledig benut te worden. Op basis van de meest actuele tussenstand, kunnen eindgebruikers de laatste maanden van dit jaar nog enkele tientallen miljoenen euro’s claimen via deze investeringssubsidie. Installateurs en adviseurs doen er verstandig aan hun eindklanten hierop te wijzen. Ook omdat op deze manier hun offerte een stuk lager en dus nog aantrekkelijker wordt!

Was het budget voor 2017 nog 90 miljoen, dit jaar verhoogde de rijksoverheid de subsidie op de aanschaf van kleinschalige, duurzame installaties, zoals zonneboilers, warmtepompen en palletkachels, naar 100 miljoen euro. Particulieren en bedrijven kunnen bij de koop van dit soort producten - door middel van ISDE - op een tegemoetkoming rekenen. Deze kan oplopen tot € 7650, - per apparaat. Best aantrekkelijk, toch? Maar de animo voor een claim op deze subsidiepot valt tegen. Ook dit jaar. Zo is er nu nog ruim 35 miljoen euro over…. .

Schreeuwend tekort

Hoe kan dit? Zijn de criteria en voorwaarden te streng? Nee. Is de aanvraag te complex en tijdrovend? Nee. Wat dan? De meeste eindgebruikers kennen de regeling simpelweg niet. En wat je niet weet, gebruik je niet. Maar de meeste adviseurs en installateurs zijn wel bekend met ISDE. Toch blijft een prikkelend advies naar eindklanten om massaal gebruik te maken van deze kans, vaak achterwege. De redenen hiervoor zijn divers, maar hebben zeker ook te maken met het feit dat de installatiebranche op dit moment een schreeuwend tekort aan technische geschoolde professionals heeft. En zonder voldoende vakkundige handen kies je eerder voor traditionele oplossingen die algemeen bekend zijn, maar helaas wel minder innovatief en energiezuinig. In die zin zou je kunnen zeggen dat de huidige krapte op de arbeidsmarkt de vooruitgang - en het streven naar een gasloze samenleving - stevig in de weg staat.

Offerte

Een andere reden die je wel eens hoort, is dat installateurs niet direct baat hebben bij de ISDE-subsidie van hun eindklant. Maar als de klant financieel profiteert van een subsidie, wordt hun totale investering - en dus uw offerte - toch een stuk lager en dus aantrekkelijker? Door uw klanten te wijzen op deze ISDE-regeling en hen te helpen bij het indienen van deze aanvraag, bouwt u bovendien veel krediet bij hen op en legt u op deze manier de basis voor een langdurige samenwerking. En deze bedrijfscontinuïteit heeft u nodig, want er komt ooit weer een tijd dat we het minder druk hebben en dat u blij bent met iedere klant.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement