Wilt u uw kennis met mij delen?

Geplaatst op 14 januari 2019 door Redactie

De samenleving verandert in rap tempo. En dus ook de installaties. Ze worden duurzamer, maar ook complexer. Het is onmogelijk om als installateur tegenwoordig van alles verstand te hebben en dus altijd voor het beste resultaat te gaan. Daarom is kennis delen de oplossing. Door elkaar als branche op te zoeken en samen te werken, verandert Nederland straks in een duurzame samenleving. Oftewel: wilt u uw kennis met mij delen?

Vroeger draaide een aangenaam binnenklimaat om twee hoofdzaken: dat je het in de winter warm had en in de zomer lekker koel. Het kwam dus vooral neer op de juiste afstemming tussen verwarming, koeling, ventilatie en isolatie. Tegenwoordig ligt het accent, naast deze punten, toch vooral op duurzaamheid. Of nog scherper geformuleerd: om het duurzaam opwekken van warmte en koude. De overheid heeft hierin ambitieuze doelstellingen en wij - de installatiebranche - zijn er om deze te vertalen naar duurzame, maar ook vooral reële oplossingen. Daarbij weten we ons voor de meest uitdagende doelstelling gesteld: in 2050 zijn we allemaal van het gas af!

Cruciaal

Maar hoe gaan wij dit als branche realiseren? En vooral: wat is er voor nodig? Om met dit laatste te beginnen: kennis. Een installateur moet straks niet alleen weten hoe hij een installatie bouwt, inregelt en onderhoudt, maar ook verstand hebben van gebouwisolatie, van subsidies en van nieuwe ontwikkelingen, die zijn specialisme in grote mate beïnvloeden. Neem bijvoorbeeld het opslaan in de bodem van seizoensenergie (zomerwarmte en winterkou); dat lijkt in alle opzichten toch een mooie duurzame oplossing. Maar hoe haal je in de praktijk het maximale voordeel eruit? Daar is kennis voor nodig: van de bron en van de juiste gebouwinstallatie. Bovendien moet je er wel regeltechnisch voor zorgen dat de buffers op het juiste moment worden geladen en ontladen en dat de warmte/ koude opwekkers geschakeld moeten zijn.

Kennis delen

Weet een gemiddelde installateur dit alles? Nee. Omdat het brede - grensoverschrijdende - kennis is. Wie weet dit dan wel? Vooralsnog is onze branche specialistisch georiënteerd; ieder van ons is kenniseigenaar van zijn eigen eiland. Dus niemand weet alles. Moeten we deze mensen dan maar gaan opleiden? Misschien. Nog verstandiger is als we onze kennis gaan delen, zodat we straks allemaal alles weten. De vraag is echter: gaan we dit daadwerkelijk doen? Durven we elkaar straks op te zoeken en samen te werken op basis van gelijkwaardigheid en op basis van onze eigen kennis? Volgens mij lukt dit uitsluitend als we onze individuele behoeften inruilen voor een collectieve wens: het creeren van een duurzame samenleving. Bovendien moeten we elkaar het ook gunnen, want in het ideale scenario zorgen straks de juiste mensen voor de realisatie van een installatie en staan de juiste mensen aan de knoppen als deze ingeregeld moeten worden of onderhouden. Toch?


Reacties

pim

17 januari 2019 om 13.22 uur

Kennis delen? Jaren geleden was er in de bouw een uitgebreid aantal vakken werkzaam. loodgieters, electriciens, Ijzerflechters, timmerlieden, metselaars, CV-installateurs, dakdekkers en nog een aantal. Ze waren elk gespecialiseerd door hun opleiding. Het waren vakmensen met hun eigen waardering en kennis. Een aantal vakken is op een hoop gegooid en wordt door beidehandjes uitgevoerd, zij kennen de kneepjes niet. Niet goed, toch goed. Een handwerker ging met 15-16 jaar werken en met 23 was hij bijna vakman en kon hij onder toezicht werken. Nu gaat hij bij 18-19 jaar werken en moet in een paar maanden onder toezicht werken (Soms alleen). Als je geluk hebt gaat hij nog een jaar of drie een dag naar school. En verder dan? Zijn er nog opleidingen om je verder in het vak te brengen? In regelen? ik denk dat 60 % van de radiatoren niet berekend zijn. CV-techniker, Hoeveel zijn er nog? Bij de Medici is specialisatie normaal, ze hebben allemaal een diploma. (hoop ik) Dus eerst de volledige vakopleidingen weer herstellen en dan kan op gelijk niveau de kennis bijgesteld worden. Moet je zien wat we dan gaan bezuinigen voor het milieu.

G.J. van Leusden

15 januari 2019 om 11.32 uur

Beste P.J. Huisman, Ik ben een collega wat inregelen betreft , al 46 jaar anoniem opererend. Wat betreft kennis delen ja dat vraagt veel van je als mens.Wil je wel veel of alles vertellen wat je aan praktijk hebt opgedaan?in mijn hockeyteam bevinden zich een aantal praktiserende medici die bij de derde helft van een wedstrijd mij met ongeloof horen vertellen hoe " achterlijk " wij in de installatiebranche met delen van " kennis" omgaan.Hoezo kennis achterstand? Ja ik wil delen, staat ook in het grote geschiedenisboek de Bijbel, er is overvloed voor wie kan delen. Met vriendelijke groet, Gerard van Leusden

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement