Rookvrije steden

Geplaatst op 28 december 2018 door Redactie

Je zou maar roker zijn tegenwoordig. Het wordt steeds lastiger om je peukje ergens op te roken. Eerst werd het op de werkvloer en in de horeca verboden. Inmiddels zijn er zelfs al gemeenten die zich als ‘rookvrij’ profileren. Daar mag je dus ook niet meer buiten, in de openbare ruimte, een sigaretje opsteken. Een gevolg van het rookverbod in de horeca is trouwens, dat de cafébezoeker buiten op het terras rookt. Om geen klanten kwijt te raken zijn de meeste terrassen uitgerust met infrarood- of gasheaters. Laatst was ik op de oude markt in Leuven. Alle terrasjes (en dan zijn er heel veel) waren gezellig vol tot in de late avond. Er stond een kille noordoostenwind en het was 5 graden, maar onder de heaters was het blijkbaar goed te doen. Wat mij betreft een kwalijke en bizarre ontwikkeling. Hoeveel extra CO2 uitstoot zal dit veroorzaken als we alle terrasjes zo verwarmen?

Er is tegenwoordig veel te doen over de luchtkwaliteit. En terecht. Al denk ik dat een straatverbod voor rokers een verwaarloosbaar effect zal hebben op de luchtkwaliteit. Maatregelen met betrekking tot het verkeer zetten wel zoden aan de dijk. Mede daarom verhoogt Amsterdam begin 2019 de parkeertarieven voor de binnenstad naar 7,50 euro per uur. Steeds meer steden weren oude auto’s uit het centrum. Maar zover ik weet wordt er nergens aandacht besteed aan de houtkachel. Reden genoeg om daar eens bij stil te staan.

In Nederland wordt steeds meer hout verstookt. Niet alleen door particulieren, maar ook in groter verband. Bijvoorbeeld in de Amercentrale, die momenteel wordt omgebouwd. Zo stond er in Trouw vorig jaar te lezen: ‘De medewerkers van energiebedrijf RWE werken hard om van de traditionele kolencentrale een moderne houtkachel te maken: het bedrijf wil 'vergroenen'.

Het te stoken hout wordt in de vorm van houtpellets met schepen aangevoerd. De herkomst van het hout is veelal Amerika of Canada. Helaas heeft het met duurzaamheid en klimaatwinst helemaal niets te maken. Integendeel, de schade aan het klimaat wordt juist groter. De enige winst is de winst van de exploitant, want over een termijn van 8 jaar wordt ruim 1 miljard euro (!) subsidie uitgekeerd voor het branden op houtpellets. Daar kun je het vuurtje mooi mee laten branden. Terwijl de impact op het klimaat desastreus is.

Het bos in de (westerse!) landen van herkomst gaat met stammen tegelijk tegen de vlakte voor deze handel. Bomen die jaarlijks enorme hoeveelheden CO2 vastleggen, doen dat per direct niet meer. En leveren na verbranden een enorme extra uitstoot van CO2 op. Ja, er kan nieuw bos worden aangeplant. Maar tegen de tijd dat er evenveel CO2 door de nieuwe bomen is opgeslagen, ben je wel tientallen jaren verder.

Ook in de particuliere sector wordt meer hout verstookt. Door houtkachels, open haarden en pellet kachels. De uitstoot van CO2 bij houtstook is veel groter dan bij stoken op gas. Voor het milieu kun je de gasgestookte cv-ketel beter niet vervangen door een pellet kachel. Het enige duurzame alternatief is de warmtepomp. Behalve uitstoot van CO2 leveren houtkachels ook een grote emissie op van roet en zelfs kankerverwekkende stoffen, zo blijkt uit tal van wetenschappelijke rapporten. In het winterhalfjaar verslechtert de luchtkwaliteit zeker in stedelijk gebied aanzienlijk. Daar waar de roker en de oude diesel worden geweerd, wordt een groeiende bron van (gevaarlijke) emissies toegestaan en soms zelfs aangemoedigd en gesubsidieerd!

Reageren

Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement