Race tegen de klok!

Geplaatst op 18 december 2018 door Redactie

Kantoren groter dan 100 m2 moeten in 2023 het energielabel C hebben. Dat is over vier jaar. Dat lijkt ver weg, maar is dichtbij. Zeker, omdat de meeste kantoren volgens onderzoek nu niet voldoen aan deze criteria. Er is kortom veel werk te verzetten. Gaan we deze race tegen de klok winnen? Ja, mits we doelgericht opereren en intensief met elkaar samenwerken.

Natuur en Milieu onderzocht dit voorjaar de energiezuinigheid van kantoren in Nederland. Daarbij beperkte de stichting zich tot de 20 grootste kantooreigenaren. Samen bezitten deze marktleiders bijna 2000 kantoorpanden met een totale oppervlakte van 12 miljoen m2. Dat is 23 procent van het totale kantooroppervlak in Nederland.

Natuur en Milieu wilde weten hoe energiezuinig hun panden zijn en of ze al voldoen aan de norm van energielabel C? Om met dat laatste te beginnen, 54% van de onderzochte kantoorpanden komt op dit moment hier niet voor in aanmerking. Een groot deel van de kantoren bezit volgens Natuur en Milieu niet eens over een energielabel of scoort label F of G!

Aanspreekpunt en adviseur

Als ik deze resultaten naast onze eigen ervaringen leg, dan is het beeld vergelijkbaar. De meeste oude(re) kantoren moeten energietechnisch flink aangepast worden. Wij schatten zelfs zo’n 70%. Natuurlijk is dat primair de verplichting van de kantooreigenaar. Daarom adviseert Natuur en Milieu hen de panden te verduurzamen: isoleer de schil, kies voor energiezuinige verwarming, ventilatie en verlichting en vervang of renoveer oude installaties. Maar deze urgentie beklemtonen en serieus nemen is ook zeker een taak voor huurders en gebruikers, voor beleggers en investeerders en … voor installateurs. Want zij zijn voor de meeste kantooreigenaren in dit verband het aanspreekpunt en hun adviseur!

Benen onder het lijf

Het is bekend, het gros van de installateurs loopt anno 2018 de benen onder het lijf. Door het vele werk en het tekort aan medewerkers, liggen hun prioriteiten vooral in het ‘nu’, en minder in het ‘straks’. Toch roep ik hen op nu al werk te maken van het omvormen van kantoren naar energielabel C. En niet uitsluitend om straks een enorme hausse aan opdrachten te voorkomen (en vaak ‘nee’ te moeten zeggen), maar ook omdat deze transitie in de praktijk makkelijker is dan het lijkt. Met gerichte maatregelen (zie hierboven) bereik je al vaak het doel: energielabel C.

Partners

En zijn dit soort transitietrajecten toch ingewikkelder dan verwacht - en vergen ze meer tijd - zoek dan naar partnerbedrijven om de werkzaamheden te delen. Als één ontwikkeling deze race tegen de klok positief kan beïnvloeden, is het wel de toenemende tendens tot samenwerken tussen installateurs, adviseurs, leveranciers en specialisten. Als partners profiteren ze van elkaar en klaren ze samen de klus. Op deze manier blijf je deadlines voor en maak je Nederland duurzaam.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement