Van koellast naar interne warmtebron

Geplaatst op 10 december 2018 door Redactie

What’s in a name? Neem koellast. Het feit dat je in een ruimte warmte overhebt, ziet de branche blijkbaar als een last. En voor een last moet je een dure, externe oplossing hebben. Maar wat als je koellast vervangt door de woorden interne warmtebron. Dat klinkt al beter!

We berekenen de koellast voor ruimtes met een fors warmteoverschot. Zoals bijvoorbeeld een serverruimte. Om alle computers op de juiste temperatuur te houden, moet de warmte daar weg en hebben we extra koeling nodig. De meeste installateurs adviseren hun klanten in dit soort situaties te investeren in externe airconditioningsapparaten. Op deze manier worden eindgebruikers echter geconfronteerd met hoge investeringskosten, onnodige onderhoudskosten, maar ook met een peperdure energierekening.
Een ander voorbeeld: een hotel met 40 comfortabele kamers. Door de hoge mate van isolatie, moeten deze in de zomer sterk worden gekoeld. Dus schaft het hotel voor iedere kamer een airco aan van 2 kWh. Tegelijkertijd beschikt dit hotel over een zwembad, dat verwarmd moet worden. Het traditionele denken leidt steevast tot de koop van een paar externe warmtebronnen, terwijl je ook de warmte uit die 40 kamers hiervoor kunt gebruiken. Goedkoper en duurzamer!

Dikke jas

Het verbaast mij dat we als branche de mond vol hebben van duurzaamheid en van all electric, maar dat we in onze dadendrang vaak nog kiezen voor traditionele oplossingen. Ik vergelijk onze manier van bouwen en installeren vaak met een dikke jas. Die koop je om het in de winter warm te hebben. Maar in de zomer trek je ‘m uit. Wij isoleren onze kantoren en woningen om ze vervolgens in de zomer op basis van de gecalculeerde koellast met energievretende airco’s af te laten koelen. Want dan moet die warmte weg. Terwijl je deze “gratis” warmte ook kunt hergebruiken in de koude winter. Hoe?

Warmtepompen

Op de markt zijn inmiddels tal van (omkeerbare)warmtepompen die zowel warmte leveren (warm water) als water afkoelen. En dat tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar. Het maakt dit soort producten ideaal: vanwege hun energie-efficiëntie, maar ook om financiële redenen. De terugverdientijden zijn meestal uiterst gering, niet in de laatste plaats door de ISDE-subsidie op dit soort warmtepompen. Blijft de vraag: waarom laten installateurs deze kansen lopen? Omdat we in plaats van aan de toekomst nog te vaak in het verleden denken? En we liever gebaande paden inslaan, dan nieuwe wegen?

Weinig sexy

Ook denk ik dat het woord koellast weinig sexy is voor installateurs en eindgebruikers. Het klinkt negatief, je hebt last van koeling. Daarom verkoopt het te weinig. Mijn oplossing? Gebruik een andere naam: wat dacht je van “interne warmtebron”? Dat zijn positieve woorden, die vooral de voordelen van dit product benadrukken. Wedden dat eindgebruikers hier wel gevoelig voor zijn?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement