Een Fries werkt graag samen met een… Fries!

Geplaatst op 28 november 2018 door Redactie

Tot voor kort stonden wij elke twee jaar steevast op de Chillventa. Als Nederlands marktleider in het renoveren en conserveren van klimaatinstallaties vond ik dat wij op deze internationale beurs niet mochten ontbreken. Ook deze maand zijn we in Neurenberg aanwezig. Maar nu met onze Duitse franchiseorganisatie, bestaande uit louter Duitsers. Omdat we inmiddels weten: Duitsers doen het liefst zaken met… Duitsers.

De Chillventa is Europa’s grootste vakbeurs voor koudetechniek, airconditioning, ventilatie en warmtepompen. Met een kleine 50.000 bezoekers en ruim 1.000 exposanten is er in Nederland op dit gebied geen evenknie. Daarom is er voor ons geen beter presentatie-platform dan daar in Bayern. Om deze reden doen we al sinds de start van de Chillventa in 2008 mee; als Nederlands bedrijf dat actief is in Duitsland.

Talenknobbel

Dankzij de hoge opkomst en de professionele uitstraling van onze stand, kwamen we in de afgelopen vijf edities vaak in contact met interessante eindgebruikers, installateurs en leveranciers. En omdat wij allemaal een aardig woordje Duits spreken, verliepen die gesprekken meestal erg voortvarend, zeker met internationaal georiënteerde bedrijven. Bij de specifiek Duitse klanten was het eindresultaat echter niet altijd overweldigend. Waarom? Omdat wij Nederlanders - ondanks onze talenknobbel - geen Duitsers zijn. En dus ook minder bekend zijn met hun cultuur, met hun omgangsvormen en met hun manier van zakendoen. En dan heb ik het nog niet eens over hun specifieke wet- en regelgeving, waar we als Nederlands bedrijf logischerwijs ook minder van weten. Dat alles voelt een Duitser, zoals u het ook zou voelen als hij u zijn diensten in Nederland aan zou bieden.

In de regio’s

Op kleinere schaal ervaren we dit soort signalen al jaren. Daarom hebben wij vestigingen in de regio; met medewerkers uit het Noorden, Westen, Midden en Zuiden. We willen dichtbij onze klanten zijn, ook omdat we weten dat een Fries graag samenwerkt met een andere Fries. Omdat hij zijn taal spreekt, letterlijk en figuurlijk en omdat hij hem als gevolg daarvan, eerder vertrouwt. Zoals een Limburger dat heeft met een Limburger en een Randstedeling met iemand uit de grote steden. Dat is niet vreemd of ouderwets, dat is cultuur.

Uitrollen

Dat wij hebben gedacht ons succesvolle concept vanuit Nederland zomaar even tijdens de Chillventa bij onze Oosterburen te kunnen uitrollen, bleek niet realistisch. Zoals we ook ooit dachten dat we met Nederlanders de Amerikaanse ‘weggooi-cultuur’ in no-time konden veranderen met onze duurzame, energiebesparende strategieën. Dat werkt niet. In ieder geval niet meteen. Daarom doen we het nu anders, met lokale Duitse ondernemers die de taal spreken van hun Duitse klanten, maar ook een belang hebben in de onderneming. En ik kan u nu al zeggen: dit werkt!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement